“Dodaj” za Srbiju

Categories Internet, linkoviPosted on
Prvi gost-bloger na Svakodnevnici je Ivan Trajković, trenutno na poziciji nezavisnog savetnika u Ministarstvu za Telekomunikacije i informaciono društvo. Ivan kao svršeni diplomac Nova Southeastern University sa Floride poseduje diplomu Bsc.Sc.CIS , i veliko iskustvo stečeno u međunarnodnih kompanija kao sto su Monster.com i BWIN.com. Takođe, vlasnik je sajta EuropeanStartups.com kao i razvojnog tima "Ivan Trajkovic production".

 

Srpski Web pretraživač Pogodak je nedavno pokrenuo novi servis Dodaj, namenjen skladištenju medija fajlova (slike, video zapisi, dokumenta, itd.). Zanimljivo je pomenuti da svaka osoba može postaviti video zapis do 50MB veličine, dok svi ostali definisani tipovi fajlova mogu biti do 5MB. Dodaj.rsRegistrovani korisnici imaju beneficiju korišćenja 100MB za video fajlove, a 10MB za ostale. Svim skladištenim fajlovima se može javno pristupiti po želji korisnika. Takođe, registrovani korisnici mogu da "dele" fajlove javno ili među definisanim prijateljima putem linka korisnickoime.dodaj.rs. Dodaj pruža blogerima i gedžet za upload fajlova. Moram pokrenuti diskusiju u vezi ovog projekta, naročito zbog toga što korisnici koji nisu registrovani mogu postaviti fajlove bez ikakvih ograničenja (osim u formatu i veličini).

Čak i Amazon-ov S3 sa neograničenim resursima nema tu opciju, dok je američki Pownce, koji je bio na dobroj uzlaznoj putanji, morao da zatvori poslovanje pre mesec dana. Ne vidim da ova opcija može opstati duže vremena ako sajt privuče veći broj korisnika, i ako to zvuči suludo (uspeh sajta je direktno zavisan od količine njegovih korisnika).

Zatim, nisam primetio nikakvu zaštitu od skriptova za preopterećenje servera pri dodavanju fajlova. U najmanju ruku, potrebna im je verifikacija da li fajl postavlja ljudska osoba ("human verification"). U suprotnom, bot-ovi će pokupiti "rupu" veoma brzo. U cilju testiranja ovakvih ranjivosti sajtova, postavio sam jednostavnu formu na serveru mog sajta EuropeanStartups za običan "post" na server i u bazu kratkog string-a. Forma nije imala javni link za pristup. Za samo tri meseca, nakupilo se 33 hiljade unosa u bazu, a svi su bili uneti različitim bot-ovima. Na vama je da procenite šta se može desiti u ovom slučaju…

Verovatno vodjeni uspehom nekih sajtova u Srbiji, tvorci sajta su napravili Dodaj samo na srpskom jeziku. To možda jeste dobar model primenjen na nemačko Web tržište sa 50 miliona Internet korisnika, ali ne za Srbiju sa 1.4 miliona Internet korisnika od kojih je više od pola na dial-up konekciji. Ipak, ako je trenutna faza projekta namenjena za istraživanje i marketing, i ako planiraju da preorijentišu biznis model na srpsko biznis tržište, pažljiva analiza sajta im može dati prilično dobru sliku o tome kako nastaviti razvoj ovoj projekta nakon tri do šest meseci. Neophodno je da Web startup-i razmišljaju globalno, bar u vidu ciljanog regiona. Ako su limitirani resursi razlog pravljenja samo srpske verzije, moraju makar uzeti u obzir Istočni Balkan kao ciljani region (iako su jezici prilično slični u ovom regionu, Internet korisnici cene prepozavanje maternjeg jezika, što je jednostavan i efektan način zadržavanja korisnika na sajtu). Kad smo već kod teme globalnog razmišljanja, imao sam juče sastanak sa osobom koja se zove Gino Micacchi baš ovde u Beogradu.

On je osnivač i tehnički direktor firme Mobnotes, društvene mreže za mobilne uredjaje sa prepoznavanjem lokacije. Obojica smo se složili da Mobnotes koji je osnovan u Milanu i koji je fokusiran na popularizaciju u Italiji, specifično u Milanu, mora biti globalno orijentisan i biti otvoren za sve delove sveta (što i jeste). Ima puno nezaobilaznih principa iza uspeha američkih startup-a, gde se visoko na lestvici rangira veličina američkog Web tržišta i broja korisnika.

U Evropi imamo Uniju već neko vreme što nam na neki način približava uslove američkog tržišta (nažalost daleko od toga), ali ta Unija je toliko raznovrsna u kulturnim navikama da je gotovo nemoguće zadovoljiti više kultura jednim proizvodom. To je razlog zbog kojeg naši (evropski) proizvodi moraju biti definisani otvorenošću i transparentnošću. Takodje smo pričali o multi-jezičkoj podršci za EuropeanStartups, ali došli smo do istog zaključka, a to je da ne treba sužavati spektar publike, već ga globalizovati.

U svakom slučaju moram napomenuti da je Dodaj vredan dodatak Web 2.0 trendu u Srbiji, uzimajući u obzir nerazvijenost pomenutog tržišta u našoj zemlji. Nadam se da će iskoristiti naredne mesece za testiranje za ekspanziju i štimovanje biznis modela kako bi postigli primetan uspeh u regionu. Iskoristio bih ovu priliku da pozovem sve zainteresovane za Web 2.0, a pre svega one koje aktivno rade u ovom sektoru da iskoriste mogućnosti koje pruža EuropeanStartups.

Naš cilj je da unapređenjem ponuđenih funkcionalnosti i konstantnim razvojem ostanemo pri našem cilju, a to je da pružimo evropskim Web startup-ima jedinstven izvor resursa i marketing portal koji može zadovoljiti veliki broj potreba ranih startup-a.

Nezaobilazna je činjenica da naš uspeh u ispunjenju tog cilja mora ostvariti i pozitivan uticaj na Vaš lični uspeh. Sve što trebate uraditi je da ugrabite pruženu šansu!

Please follow and like us:

1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *