Dizajnom protiv krađe

Categories Dizajn, Novi SadPosted on

Novi Sad i Vojvodina zahavaljujući ravničarskoj konfiguraciji terena  imaju veliki potencijal za iskorišćenje bicikla kao alternativnog prevoznog sredstava, čija bi veća upotreba imala velike, kako ekonomske tako i ekološke implikacije na, popularno rečeno, održivi razvoj.

Novi Sad ima zaista razvijenu mrežu biciklističkih staza, koje su delom spojene i na regionalne biciklističke magistrale (poznata Dunavska staza), ali ono što predstavlja problem za veću upotrebu bicikla u gradu je nedostatak mesta za njihovo parkiranje.

0bicyctheft021

A drugi razlog, možda i uticajniji razlog je neobezbeđenost istih. Mnogi su iskusili neprijatnu situaciju da se odvezu biciklom na neko odredište, nađu nekako mesto za odlaganje bicikla, te da se nakon obaveljnog posla susretnu sa nestankom dvotočkaša. Lako se kradu i još lakše “utapaju”.

Postoje brojni različiti načini i sistemi zaštite, ali su oni većinom neefikasni što pokazuje i ovaj blog posvećen maznutim ljubimcima. Ipak, zahvaljujući dizajnerskoj studiji koju je kreirao Grant Howarth, nekako je ipak moguće doakati lopovima. Radi se o modularnom sistemu za parkiranje i obezbeđenje bicikl “jedinica”, a rad i se o sistemu koji bicikl čuva u potpunosti, od rama do svih njegovih (vitalnih) delova. Rešenje je takvo da onemogućava otuđivanje samog bicikla, ali i točkova koji su takođe velika meta lopova, pa čak i sedišta.

Sistem zauzima malo prostora, može da se iskoristi kao advertising paltforma, a takođe se može implementirati i sistem naplate, tako da kao investicija može vrlo lako da se povrati. Idelana preporuka za sve gradske uprave.

Please follow and like us:

1 comment

Comments are closed.