Distribucija shareware aplikacija

Categories TechnoPosted on
shareware

Ono što je važno kod distribucije shareware aplikacija krajnjim potencijalnim kupcima svakako je “prvi utisak”. Ako vaša aplikacija izgleda kao nešto što je nabacano bez mnogo smisla i pažnje, potencijalni kupci neće biti baš oduševljeni, a kreatora (vas) neće uzeti za ozbiljno. Eventualna pomoć u boljem prezentovanju i dobijanju profesionalnijeg izgleda vašeg softvera, može da bude dobra instalaciona procedura.

InstallShield Express uključen je u gotovo svaku ediciju Delphi-ja. Korišćenjem ovog alata možete vrlo lako da kreirate instalacionu proceduru vašeg softverskog proizvoda. Takođe, umnogome možete poboljšati utisak o vašoj aplikaciji obezbeđivanjem HELP fajlova i svuda prisutnog “readme.txt” fajla.

shareware

Ako ste u mogućnosti, kreirajte samostalni HELP fajl sa svom potrebnom dokumentacijom. Fajl “readme.txt” pored uobičajenih: osnovnog opisa programa, copyright informacijama i dodatnih stvari koje korisnik treba da zna, trebalo bi da sadrži i vaše kontakt informacije, tako da korisnici znaju gde treba da pošalju ček.

Jednom kada kreirate instalaciju uz pomoć InstallShield Express-a (ili drugog programa za kreiranje instalacija), trebalo bi da kompresujete sve fajlove instalacije u jedan ZIP fajl. Nakon tog momenta, sve je spremno za slanje instalacije na mnogobrojne shareware sajtove.

Pored toga što imate spremljen ZIP fajl, spremite tj. napišite kratak opis programa, a u rezervi imajte i nešto dužu verziju tog opisa, jer svaki od sajtova na koji ćete poslati program zahteva i opis. Možda bi bilo dobro da spremite i listu ključnih reči koje najbolje mogu da okarakterišu vašu aplikaciju. Što bolje i marljivije odradite opis i ključne reči aplikacije, vaša aplikacija će imati veći broj download-ova. Vaša aplikacija možda zadovoljava njihove potrebe, ali će je naći samo u slučaju da je dostupna i da su njene prednosti očigledne.

I konačno, spremni ste da pređete na fazu oglašavanja postojanja vaše aplikacije. Sa URL adresom “u rukama”, možete posetiti neke od sledećih sajtova:

www.tucows.com
www.upload.com
www.simtel.net
www.winsite.com

Kao što vidite, kreiranje, marketing i distribucija jedne shareware aplikacije nije uopšte trivijalan posao. Ali, u drugu ruku, i nije neka naročita nauka. Sa dobrom idejom, malo više rada i solidnim planiranjem, možete poboljšati vaše programerske sposobnosti, doprineti obogaćivanju svetske softverske biblioteke, i naravno, napraviti nešto novca.

Please follow and like us: