Del Boyev trotočkaš iz našeg sokaka

Categories Automobili, Novi SadPosted on
Robin Reliant

Svi koji su gledali “Mućke” i pamte čuvene junake serije “Only Fools and Horses” dobro se sećaju čuvenog žutog krš trotočkaša. Ono što se manje zna je da je trotočkaš Robin prvi put je sišao sa proizvodne trake firme Reliant, davne 1973. godine, kao naslednik prethodnih manje uspešnih trotočkaša, koji su često bili samo predmet pošalica.

Uglavnom je bio prodavan na domaćem tržištu pa je prosto začuđujuće da sam na jedan takav Robin Reliant naleteo na našim ulicama, preciznije na jednom od parkinga novosadskog Satelita:

Novosadski Rebin Reliant
Novosadski Rebin Reliant

Za razliku od Del Boyevog Robina ovaj je u sasvim pristojnom stanju, sveže obojen sa svim pripadajućim delovima. Inače, malo je poznato, u najpopularnijoj britanskoj sitkom seriji koja je snimana preko 10 godina korišćeno je preko 12 vozila kombi-trotočkaša Reliant Robin.

Iako prvi model Robin-a nije imao velikog uspeha, i pored toga što je firma koja ga proizvodi nekoliko puta bila pred bankrotom, ovaj model i dalje živi. Naime, firma Reliant izbacila je 1990. godine na tržište novi model na tri točka – Robin SLX, koji je potpuno restilizovan.

Novi Robin je pokretao aluminijumski motor zapremine 850 cm3, koji je davao dovoljno snage da pokrene ovo lagano (napravljen od fiberglasa) lako-transpotrno vozilo. Novi Robin hatchback prodavao se u 4 verzije, a cena mu se kretala od 8137 do 9654 funte. Jedna od prednosti koju je nudila nova verzija Robina je ta što vam za njegovu vožnju nije trebala vozačka dozvola, ovim kombijem se moglo upravljati i sa dozavolom za motocikle.

Please follow and like us: