Da li mora baš da se “pali” iz Srbije?

Categories branding, Mediji, PRPosted on

Decenijama unazad kod nas se priča o „odlivu mozgova“ iz Srbije, a prema statistici prošle godine smo se pomerili na još lošije mesto, 136. od ukupno 139 zemalja. Prošle godine, iza Srbije su ostale jedino Svazilend, BiH i Kirgizija?! Može li gore? Može – recimo danas smo čuli da nam je prosečna plata na nivou Albanije!?

Ali da se vratimo na famozno – domaće OBRAZOVANJE. Možda su upravo pomenute činjenice inspirisale „PR magove“ da kreiraju celu jednu kampanju sa sloganom „Šta ćeš ovde? Završi ultra-mega-giga-mrend i pali!“. Em što su izazvali toliko negativnih komentara i reakcija, em im je inspekcija naložila skidanje ;) Sada su naravno promenili priču i navodno pozivaju studente da studiraju i da se „vrate“ u Srbiju?! I dalje nije jasno ko gde treba da studira, gde da ide ili da se vrati posle toga – odakle? Gde?

Kako svi iz iskustva poznajemo domaći retro-retardirani obrazovni sistem sa programima starim 20-30 godina i okoštalim nastavničkim kadrovima raspoređenim u klanove po fakultetima – da li i dalje možemo da tvrdimo da taj sistem „produkuje mozgove“, a potom i da se ti „mozgovi odlivaju“? Naravno, ne. „Odliv mozgova“ je samo dobar izgovor da se partijskoj deci obezbede visoke stipenedije i inostrana stažiranja, i to naravno iz budžeta i o trošku svih nas.

Ipak, da li postoji rešenje? Da li je ikako u Srbiji moguće dobiti istinski solidno obrazovanje, pri tom priznato u svetu?

Novobeogradski studenski kampus LSC

Ako samo malo „proguglate“ (biće zvanična reč srpskog jezika) videćete da je to moguće. Recimo, čuvena Londonska poslovna škola (London School of Commerce) donosi znanje, programe, profesore i u celom svetu važeće diplome u Srbiju. Da li možete da verujete, ova čuvena škola otvorila je svoj kampus u Beogradu i ne morate nigde da idete da bi stekli savremeno obrazovanje. U pitanju su MBA studije u Beogradu sa više dodiplomskih i postdiplomskih programa, čiji su planovi identični sa britanskim programom, a predavanja vode predavači sa britanskog univerziteta, a ista se održavaju u Novom Beogradu.

Za razliku od svih domaćih visokoobrazovnih institucija svršeni diplomci ove škole dobijaju globalno akreditovanu britansku univerzitetsku diplomu po internacionalno priznatom MBA programu. Pri tome možete da birate troškovno efikasne ubrzane programe ili redovno studiranje, uz mogućnost plaćanja školarine u ratama.

U zavisnosti od sklonosti možete da birate između finansija, menadžmenta i biznisa, te naravno da se usavršavate na polju informacionih tehnologija, kao i MBA for Executives, a koliko ova institucija ide ispred vremena govori podataka da je studentima omogućen pristup čak 70.000 online materijala. Upis na MBA studije se odvija kontinuirano, a program se može započeti od svakog modula, odnosno na svakih 6 nedelja.

Tako, ne morate nigde ići  da bi stekli kvaliteno obrazovanje, samo malo ispitajte ponudu i videćete da je moguće studirati pod parolom „Upiši lokalno – studiraj globalno“. I sve to po pristojnoj ceni od 3.450 evra (to je valjda promo cena, pošto je regularna 6.950 evra) što je negde i manje od polovine godišnje školarine na domaćim državnim fakultetima. Ono u paroli „studiraj globalno“ bukvalno to i znači. Kako se navodi na sajtu škole, bez bilo kakvih dodatnih troškova možete se u svakom trenutku prebaciti u bilo koji LSC kampus širom sveta.

Kada ovo završite, sasvim je svejedno gde ćete biti, možete da „palite“, a i ako ostanete sigurno će biti mesta za kvalifikovanog stručnjaka.

Please follow and like us: