CYBERCOM – borbene operacije u sajber prostoru

Categories InternetPosted on

Još pre tri godine sam pisao o formiranju U.S. Cyber Command-e – prve komande  SAD koja je odgovorna za bezbednost u cyber postoru. U.S. Cyber Command poznata još i kao CYBERCOM ili USCYBERCOM se u međuvremenu razvila i formirala i operativne jedinice na nivou vojnih vidova i rodova. Tako su kreirani, operativna komanda Army Cyber Command , te posebne operativne komande u vazduhoplovstvu (Air Forces Cyber/Twenty-Fourth Air Force) i mornarici (Fleet Cyber Command/Tenth Fleet), kao i prve operativne jedinice za vođenje oepraciaj u sajber prostor, poput 780th Military Intelligence Brigade i 67th Network Warfare Winga pri vazduhoplovstvu.

Iako su formirali jedinice i dalje postoje problemi u saradnji sa drugim obaveštajno-armijskim insitucijama u vezi preplitanja odgovornosti i akcija. Primer neusklađenosti akcija i službi unutar bezbednosnih struktura SAD slučaj kada je CIA kreirala cyber napad na online forum saudijskih ekstremista da bi se posle ispostavilo da druga služba pomenuti  koristi za prikupljanje važnih obaveštajnih informacija.

U svakom slučaju, vojne operacije odavno se vode i u sajber prostoru, a  nakon CYBERCOM-a ubrzo su i druge zemlje formirale slične institucije,  poput britanske GCHQ i jedinica iste namene Kine i Južne Koreje.

I još jedna kuriozitet, koji se nalazi  unutar amblema CYBERCOM-a, a to je  MD5 hash zapis misije ove komande  “9ec4c12949a4f31474f299058ce2b22a” – obratite pažnju na karaktere u unutrašnjem prstenu amblema:

cybercom

Please follow and like us:

3 comments

  1. MD5 heš je od:
    “USCYBERCOM plans, coordinates, integrates, synchronizes and conducts activities to: direct the operations and defense of specified Department of Defense information networks and; prepare to, and when directed, conduct full spectrum military cyberspace operations in order to enable actions in all domains, ensure US/Allied freedom of action in cyberspace and deny the same to our adversaries.”

  2. E što mi se ne sviđa što ste nabacili ove gomile linkova i oglasa, jedva se razaznaje tekst. Nekako ste se i odvojili od čitalaca :) Ali ovaj blog je teško prestati pratiti kao i Izveštaj o vodo stanju u 12h :)

Comments are closed.