COBOL i dalje živi

Categories IT, SoftwarePosted on

Prema vesti emitovanoj od strane MikroVesti IBM će modernizovati COBOL, odnosno podržaće povezivanje i omogućiće razvoj COBOL aplikacija unutar sopstvenog razvojnog okruženja WebSphere. Razlog ovoj odluci je ogroman broj aplikacija pisanih u COBOL-u koje još uvek rade.

Tokom školovanja i sam sam savladao COBOL, i to vrlo dobro, a tokom rada sam se susreo sa dosta COBOL aplikacija koje još uvek rade u našim institucijama i firmama. Recimo, u vojsci, ceo pozadinski sistem snabdevanja bio je podržan COBOL aplikacijom koja se “vrtela” na Honeywell H6 mainframe računaru.

Takođe, za čudo, na batajničkom aerodromu naleteo sam i simulator leta!? (za J-22/Orao) pisan u COBOL-u, koji je radio na jednoj DEC mašini.

Kakva su vaša iskustva sa COBOL-om?

Please follow and like us:

10 comments

 1. Iskustva su prilično traumatična: od svih frustracija na određenom fakultetu kojima su mladi ljudi, još uvek (no ne zadugo) željni znanja izloženi, retko se koja može meriti sa kobolom, podmuklo uvijenim u benigno “Uvod u informacione sisteme”. Pismeni ispit se radio na papiru i nisu se tolerisale nikakve ispravke, žvrljanja, premeštanja kooda i sl. Takođe se nisu tolerisala nikakva odstupanja (npr. optimizacije) od algoritma datog u knjizi. Ispit je pregledao asistent sa vrlo malo preživelih neurona (tekovina hektolitara alkohola) pred kojim je bilo kakva racionalna argumentacija imala manje smisla i od samog ispita.

  Kobol je na početku dvadesetprvog veka, osim kao istorijska činjenica koja se rado prećutkuje, uvreda za inteligenciju bilo kog programera. Da sam u situaciji da biram između slabo plaćenog posla u rudnicima uranijuma na Kavkazu i odlično plaćenog portovanja knjigovodstvenih aplikacija sa Kobola, dobro bih se razmislio.

  Postavlja se pitanje smisla postojanja (poslovanja?) firme koja do dan danas nije našla dovoljno novca da zameni Kobol aplikaciju nečim (bilo čim) drugim.

 2. Nisam imao tako traumatična iskustva kao ti, ali da je pisanje COBOL koda naporno, to ne mogu da poričem.

  I sam IBM je uvideo da postoji još mnogo COBOL aplikacija u svetu koje i dalje rade. Reč je uglavnom rešenjima koja su pouzdana u svom domenu i koja ne zahtevaju neka unapređenja, a prostom računicom je utvrđeno da se ne isplati ulagati u potpuno nova rešenja. Upravo tako je u vojsci, aplikacija radi, u dato rešenje je uloženo puno sredstava i bar za sada nema potrebe za unapređenjima. Doduše, ima, ali to zahteva sredstva koja u potpunosti ne bi opravdala ulaganja.

 3. Zaao mi je sto o Cobolu ima tako losih misljenja.
  Zasto?
  Ja se s njim susrecem kao radnom aplikacijskom okolinom od vremene GCos6 i 7 sistema na tima Honeywell masinama, nakon toga kao MiCroFocus Level II Cobol i na Unix platformama.
  MOgu reci iz iskustva da mi na jednoj masini i486/166Mh 2xSCSI 18GB rad vec 8 godina 24/7 i nikad nije izgubljen ni jedan slog ni jedan podatak.
  Problem je sto su kriticari pokusali s Cobolom raditi male stvari, koje je 100x lakse uraditi na necem manjem ili novijem ali veliko ALI
  Resursi!!

  Sorry Java, FLASH, alati 5 6 generecije…
  za to ti treba server sa 8 Xeona da izracuna place ili da vodi neko skladiste i ducan…

 4. Citat:

  Mladen Jablanovic
  Takođe se nisu tolerisala nikakva odstupanja (npr. optimizacije) od algoritma datog u knjizi. Ispit je pregledao asistent sa vrlo malo preživelih neurona (tekovina hektolitara alkohola) pred kojim je bilo kakva racionalna argumentacija imala manje smisla i od samog ispita.

  E Mladene, Mladene…
  Tebi su Jauk i Ratko baš zagorčali studije :)))

 5. Željko
  Citat:
  MOgu reci iz iskustva da mi na jednoj masini i486/166Mh 2xSCSI 18GB rad vec 8 godina 24/7 i nikad nije izgubljen ni jedan slog ni jedan podatak.

  Upravo zbog te svoje stabilnosti COBOL aplikacije su i dalje u funkciji u mnogim finansijskim institucijama, a koliko mi je poznato dodatni razlog je mogućnost rada sa ciframa do čak 32 decimale.

 6. Citat:

  Tebi su Jauk i Ratko baš zagorčali studije :)))

  Dotični profesor se baš hvalio pred 2000-tu, kako su plate COBOL stručnjaka na “zapadu” naglo porasle. razlog je bio što je trebalo ispravljati y2k bug u Cobol programima :)))

 7. Pozdrav svima!
  Zaista pretjerane kritike na racun Cobola. U periodu 1987 – 1994 napisao sam mnogo aplikacija u Cobolu po Dos-om. Skoro se sve i danas vrte i “nazalost” prodaju, i rade izvrsno “od XT-a do XP-a” bez apsolutno ikakvih prepravki i naravno sve brze. Cak i u vecim firmama programi za knjigovodstvo, veleprodaju i maloprodaju, plate itd. vrte se mnogo brze od novih oslonjenih na neke baze.
  Iako sam prestao da se aktivno bavim programiranjem sve cesce razmisljam da ponovo pocnem i ove aplikacije uradim sa nekim od novih Cobola sa svim njegovim prednostima.
  Mozete predloziti neki ako imate iskustva.
  Na kraju, cini mi se da je razlika medju novim “programskim jezicima” koji su namjenjeni za programiranje slicinih aplikacija sve manja, tako da nema razliga neki unapred kritikovati.

 8. Nasa iskustva su super. Sada koristimo Net Express MicroFocusov. Da li neko ima predstavu kome su potrebne migracije na nove alate Microgfocusa.

 9. ja se bavim programiranjem u cobol_u od 1980 god.
  nazalost zadnju verziju kompajlera imam COBOL 4.5 do XP_a programi su korektno radili. pod XP_om rade takodje ali vrlo sporo kada sun upitanju indeksne datoteke i to otvorene kao
  i-o, posebno kod pisanja novih slogova. ako neko ima resenje u softveru XP_a za ovaj problem bio bih zahvalan da mi posaljete na adresu momaj@eunet.yu Hvala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *