CMS Load Time komparacija

Categories CMS, Web produkcijaPosted on

Juče sam pomenuo najkompletniju komparaciju najpopularnijih publishing CMS-a, a evo danas naiđoh na još jednu odličnu komparaciju popularnih CMS rešenja u smislu brzine odziva.

Tokom 2 meseca testirano je ukupno 2.200 web lokacija (od 300 do 700 web lokacija za svaki CMS) koje pogone ovi sistemi: Movable Type, WordPress, EZ Publish, PHP Nuke, Joomla, Drupal, Mambo i Plone, te se došlo do veoma relevantnih podataka i informacija koje mogu biti od velike koristi onima koji će uskoro da pokrenu neki web sajt, a ne mogu da se odluče za određeni CMS.

Evo i rezimea:

 • prosečan page load time za svih 9 sistema je 5,4 sekunde
 • najsporiji CMS je Elgg (CMS za društvene mreže)
 • najbrži CMS je Movable Type
 • prosečna veličina stranice je 428 KB

Kao što vidite, zahvaljujući sve bržim Internet vezama, i same stranicu postaju sve veće.

Ipak, zahavaljujući optimizaciji rezultate je moguće popraviti podešavanjima na  nvou elemenata stranice, a dobra i preporučena polazna tačka je servis na adresi:
http://performance.webpagetest.org:8080/

Učitavanje prve stranice Svakodnevnice traje 9,462s a zahvaljujući primenjenom WP-Cache pluginu ponovljeno učitavanje je smanjeno na 7,221s. Pri tom samo renderovanje osnove stranice ne traje više od 3 sekunde, a ostatak odpada na učitavanje eksternih elemenata (eksternih fotki i javascripta).

Please follow and like us:

3 comments

 1. Mislim da ovde dosta zavisi od same lokacije servera i optimizacije ostalih sadrzaja nego od samog cms-a.

  Cms koji sam ja uradio (www.bgs-cms.com) ne procesiranje stranice trosi 0.1 sekundu.

  Najveci problem jeste kada uputite zahtev, dok on dodje do servera nekada prodje 1-2 sekundi i tek tada sledi response. aplikacija zavrsi posao, a onda vi opet cekate mrezu…

 2. Ni ostalim sistemima ne treba više, a sam odziv zavisi od mnogo faktora, servera, veza ka serveru, sadržaja na stranici, itd… Ovo su samo prosečne vrednosti za sisteme u relanom radu.

 3. Naravno da je Movable Type najbrži, kada on zaista generiše statičke HTML fajlove (za razliku od ostalih koji “maskiraju” linkove pomoću mod_rewrite-a i koječega), pa sam server ne mora da izvrši gomilu SQL upita, već samo servira statičku stranicu (kao iz keša)

Comments are closed.