Casablanca…i kako se ljubiti

Categories KulturaPosted on

Casablanca je ugledala svetlost dana kao drama Everybody Comes to Rick’s, koju su napisali Murray Burnett i Joan Allison u leto 1940. godine. Iako je bila zasnovana na određenim ubeđenjima i donekle činjenicama, u prvo vreme bila je u pitanju, jer je Amerika strogo vodila računa o svojoj tadašnjoj neutralnosti. Naravno, šanse da od ove drame nastane film promenile su se preko noći kada je rukopis predat studiju Warner Bros. 8. decembra 1941. godine, dan posle japanskog napada na Pearl Harbor.

Rukopis je ocenjen kao “odlična melodrama”, “sofisticirana zavrzlama” i “hit kao stvoren za Bogart-a, Cagney-ja ili Raft-a”.

Dramu je otkupio šef studija Jack Warner i za producenta je odredio svoju “desnu ruku” Hal-a Wallis-a, a Michael Curtiz je izabran da režira. Warner je toliko verovao u potencijal ovog filma da je lako platio 20.000 dolara za prava za snimanje, rekordnu sumu u to vreme. Još više trivia o ovom filmu za sva vremena na sajtu Total filma.

Te iste 1942. godine, valjda podstaknut ljubavnim scenama iz Kazablanke magazin LIFE objavio je Vodič za ljubljenje :) u reči i slici

Please follow and like us: