C-market ili kako izgubiti kupca

Categories Ekonomija, SvakodnevnicaPosted on

Ne, nije reč o kupcu C-marketa u smislu investitora, već o malom kupcu, redovnoj mušteriji koja već nekako nalazi svoj interes da pazari baš u ovom “dućanu”, a ne u nekom drugom.

Odem jutros do C-market-ovog diskonta u industrijskoj zoni da pazarim neke potrepštine. Kao i uvek, nema gužve (ovo je već pitanje za menadžere firme, zašto?), trke, frke kao kod drugih ovdašnjih „sistema za masovno lečenje potrošačke groznice“. Uletim unutra, nabacam u ona “proždrljiva” kolica i što treba i što ne treba, ali ajd’, k’o velim, verovatno će trebati i uputim se ka kasi da sve to saberemo i oduzmemo.

A na kasi, dočeka me kasirka mrzovoljnog pogleda kojoj sam izgleda upravo prekinuo, po ko zna koju, pauzu za kafu, te je joj jedva izvučem “Dobar dan”. Iako, koliko već puta dolazim, trebala bi da mi zna i ime i prezime, i šta kupujem i koliko. Ministar Dinkić se pobrinuo da nas više ne kradu za kasama, pa uveo ova sokoćala koja imaju nekakav čitač, te samo to čudo prislone na ovo iz kolica i eto ga već u kasi. Poče ona da ukucava (očitava skenerom) one artikle i dođe nekako do kraja. Kao, “ajde bre brže piši te čekove, o’ladi mi se kafa čoveče“, što primetih, pa rek’o, ’ajd’ da ne smetam proleterima na njihovom pravu na pauzu u toku rada i udaljim se hitrim korakom.

Stignem kući, raspakujem sve ono i ’ajde da pogledam računa, kad ono, imam šta i videti. Kasirka “ukucala” čak 16 komada nekih grisina, iako sam uprtio (kupio) samo 4 (i slovima – četiri). Hajde da je “omašila” tastaturu, pa da je ukucala 5 ili 6, ili ne daj Bože kojim slučajem 3 (manje nego što treba), nego čitavih 16.

Ili je mozak stavila na “Off” pa kuca gde šta stigne, ili je ovo čista krađa. Ministar ih je na neki način ovim fiskalnim kasama onemogućio da manipulišu cenama, ali “stara škola” se ne da tako lako, “količina nije ograničena”. Dodatno, pogledam dalje račun i vidim da je ovo 8974 račun od jutros, što znači je za nekih sat i po ova kasa bila izuzetno “produktivna”. Ovo samo znači da prethodnih nekoliko dana na toj klasi nije napravljen tzv. dnevni izveštaj, što je očevidan poreski prekršaj i poprilično je kažnjivo (do 200.000 dinara).

Sa ovakvim radom i odnosom prema klijentima, C-market može samo da (iz)gubi. Izgleda da se baš iz razloga organizacijske i disciplinske entropije unutar firme, odnosno naviknutosti na ovakav nered, zaposleni i bune protiv preuzimanja od strane slovanačkog Merkatora. Jer znaju da će to doneti neka nova pravila ponašanja, koja mnogi ne mogu ili neće moći da prihvate. Ma, i treba bre da im dođe slovenac (fig. – prim. aut.) i da ih sve razbuca, kako bi ih bar malo uljudio.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *