Budvanska razglednica III

Categories Kultura, TravelogPosted on

Većinu turista kada dođu na more, uglavnom zanima “laka” zabava, plaže, kupanje, kafići i slične vrste provoda. Na žalost, malo ko se interesuje za kulturno-istorijske sadržaje, kojih ipak ne nedostajte. Ono što je najlepše u primorskim mestima su istorijski momumenti koje svi zovemo “Stari grad”. Gotovo svako poznatije mesto na Jadranu ima svoj “Stari grad”, odnosno istorijski središta iz koga su ponikla današnja naselja u priobalju.

Tako i Budva ima svoj “Stari grad” koji je sada pre svega trgovački centar, pa tek onda sve ostalo. Na žalost i ovo kulturno-istorijsko zdanje pretrpelo je komercijalizaciju, iz koje je ipak proniklo i nešto pozitivno. Naime, preduzeće Imobilia preuzelo je na sebe obnovu Starog utvrđenja – Citadele, najisturenijeg dela tvrđave, a zauzvrat je dobilo mogućnost da ga ekonomski eksploatiše.

Za samo 1 Evro možete posetiti ovaj biser Budve u kome je smeštena i mali muzej Pomorstva sa izvrsnim maketama starih brodova koji su, u svoje vreme, pohodili razna svetska mora, kao i galerija starih fotografija i planova Budve. Unutar prostora Citadele nalaze se i restoran, kafeterija, antikvarnica i noćni bar, te velika terasa sa pozornicom na kojoj su održavane brojne pozorišne predstave u okviru manifestacije “Budva – grad teatar“. Na žalost, Grada tetara već nekoliko godina nema, a sve što je ostalo od ove svetkovine su oronule tribine. Kad ste već tu, obavezno obiđite i zidine Starog središta koje opasuju ceo grad.

Nema više Grada teatra, ali ima “Budvanskog muzičkog festivala” – komercijalnog festivala lakih nota i mesta promocije nekih budućih pop-zvezda. Zahvaljujući festivalu na budvanskim šetalištima možete sresti mnoge “zvezdice”. Pa tako smo šetajući susreli sada dosta popularnog Željka Joksimovića, Kemala Montena i brojne muzičke menadžere. Nakon obilaska Citadele, prošli smo pored montiranog stejdža na Trgu Pesnika, gde upravo događala završna proba pred prvo festivalsko veče, kojom je rukovodio naš poznati reditelj Stanko Crnobrnja. Iako se radilo o nekoj vrsti generalne probe, sve je izgledalo nekako “smotano”. Ali, valjda će sve to urediti do večeri, zarad njihove koristi.

Pored Festivala, od ostalih kulturnih događaja, aktuelna je i izložba u Budvanskoj modernoj galeriji u kojoj izlažu vajari i slikari Udruženja likovnih umetnika iz Užica.

Please follow and like us:

4 comments

  1. Kulturno-istorijski sadrzaji su ono sto mene najvise zanima pored plaza kada odem na more. Zato najvise volim Tursku i Grcku gde ima toliko lokaliteta za posetu da ih je nemoguce sve obici za 10 dana :))

  2. Grada Teatra nije bilo unazad nekoliko godina. Ove godine je obnovljen što je za svaku pohvalu, a program mislim da nikada do sada nije bio bogatiji.

Comments are closed.