Brežice u Sloveniji

Categories Relax, TravelogPosted on

Tokom prošlonedeljnog boravka u Termama Čatež, imao sam prilike da posetim malo živopisno mesto Brežice (nemački:Rann – rečni breg) koje ima status opštine, i nalazi se na samo 2 kilometra od Termi Čatež i 30-tak kilometara od Zagreba. Brežice se nalaze u blizini granice sa Hrvatskom u pokrajini Štajerskoj i statističkoj regiji Donjoposavskoj, u tzv. Krško-brežiškom polju, iznad reke Save.


Vodotoranj visok je 43 metra

Ovo malo mesto sa svega 7.000 stanovnika ima dve srednje škole i Fakultet za turizam, a glavna obeležja grada su stari vodotoranj napravljen za potrebe lokalnog vodovoda daleke 1914. godine, kada su Brežice dobile i električnu struju i kanalizaciju, i gradska tvrđava građena u 16.veku sa zidovima debelim čitava 4 metra koja je bila osnova gradskih zidina koje su se prostirale oko čitavog mesta.

Stanovnike Brežica tokom radnog dana gotov i da ne vidite, svi su zahvaljujući dobroj uposlenosti na svojim radnim mestima. Ljudi su izuzetno ljubazni i predusretljivi, a gradić je izuzetno čist, uredan, gotovo sterilan, a interesantno za naše uslove – trava je svuda uredno pokošena, gotovo kao na Wembley-u. Svako sredi svoj deo dvorišta i ceo gradić blista.


Unutrašnjost tvrđave

Još par zanimljivosti koje sam našao a vezane su za Brežice. Tokom II svetskog rata Brežice su bile najjužnije mesto Velikog rajha (NS administrative Gliederung 1944). Lider Srpske dobrovoljačke garde Željko Ražnatović Arkan je rođen u Brežicama 1952. godine, a njegov otac je bio oficir Jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva u opštini.

Svakako, prelepo mestašce u istočnoj Sloveniji koje ne smete propustiti ukoliko vas put nanese na ovu stranu. DO tada uživajte u fotkama koje sam zabeležio tokom posete.


Detalj sa besprekorno urednih ulica Brežica


Pogled na staru tvrđavu u Brežicama

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *