Blogerske novine

Categories BlogosferaPosted on

Čikaški start-up The Printed Blog, planira da reprintuje blog zapise odabranih blogera kao prave novine u štampanom formatu. Štampani blog zapisi biće okruženi kontekstualnim reklamama lokalnih oglašivača, a publikacija će se besplatno distribuirati, za početak u nekoliko većih gradova.

Pokretači  The Printed Blog-a opredelili su se za print dizajn koji je bliži ekranskom, web dizajnu u šta se i sami možete uveriti preuzimajući prvi broj (1,3 MB PDF). Iako donekle ima linearnu blogovsku  formu, zaista izgleda osvežavajuće u odnosu na "redovne" dnevne novine.

Ova konverzija weba ka printu i obratno je neka budućnost medija, i samo ako se budu dobro prožimali mogu imati svetliju mogućnost. Recesija je odredila da se redakcije smanjuju, a u slučaju The Printed bloga osim urednika, redakcija i ne postoji, u stvari ne postoje plaćeni novinari, a opet svi imaju pomalo koristi (win-win). Korisnicima će biti omogućeno i da na web stranici projekta izaberu koje blogove žele pratiti, te da sami pošalju sadržaj za objavljivanje.

Gladajući svakodnevno dnevnu štampu (svako jutro prelistam uglavnom sve domaće dnevne listove) mogu vam reći da nema mnogo razlike između naših dnevnih novina i The Printed Bloga.

Naše dnevne novine, osim recimo Politike i Novosti, imaju male redakcije koje većinu sadržaja za sutrašnji broj "svuku" sa Weba, prevedu ih i iskompiliraju. Najdrastičniji primer je 24sata koji je komplet Web kompilacija, a sve je opet uzrokovano malim budžetom i nedostakom pravih novinara.

Više o The Printed BloguNew York Times-u i  Wired-u.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *