Bloger sa početka prošlog veka

Categories Blogosfera, KulturaPosted on
Autobiografija Marka Tvena objavljena pre 60 godina, i 60 godina pre dozvole

Nedavno je u Americi izašla autobigrafija Marka Tvena, tačno posle 100 godina koliko je i trajao njegov moratorijum na izdavanja ovog dela. Naravno neki izdavači nisu odoleli, pa su sporadično povremeno izdavali izvode iz autobiografije, tako je unutar prvog toma samo 5% sadržaja neobjavljeno, dok se očekuje da u drugom tomu bude preko 50% novog nepoznatog sadržaja (inače, celo izdanje će biti u 3 toma).

Blogerska autobiografija

Kako prenosi dopisnik Politike iz Vašingtona, Tvenova autobiografiju ne čine uobičajena vremenski sledstvena sećanja, već više u blog stilu – nepovezana razmišljanja o savremenicima i fenomenima tog doba.

Ovome u prilog govori i  sagovornica “Njujork tajmsa” inače vlasnica obližnje knjižare, koja kaže da će mlađi čitaoci autobiografije zbog stila i i širine tema koje razmatra, Tvena doživeti kao blogera sa početka prošlog veka.

Kako prenosi Mišić pisanja “Tajmsa”, biografski deo knjige je zaista “blogerski”: Tven skače sa teme na temu što omogućava da se čita na preskok, ili drugim rečima da se konzumira u “malim dozama”, svakodnevno. Blogersko je i bavljenje tadašnjim aktuelnostima, gde Tven ne okoliši mnogo i ono što vidi ne uvja u oblande.

Još jedna zanimljivost, u jednoj web antikvarnici možete pronaći “Autobiografiju Marka Tvena” na srpskom, izdatu 1952. što znači da izdavači bivše Jugoslavije nisu poštovali poslednju volju velikog pisca.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *