BlackBerry Storm

Categories MobilePosted on

Stiže do mene i najnovija RIM-ova uzdanica BlackBerry Storm, a nakon što je isti godinama postavljao standarde i gradio mobilne aparate oko tastature, RIM je  prvi put predstavio telefon bez poznate bobičaste tastature, i rekao bih “omašio”.

Kažem namerno “omašio”, jer je i na touchscreen polju pokušao da uvede novi koncep. Naime, ekran jeste osetljiv na dodir, ali se preko njega vrši samo selekcija akcije, a aktiviranje opcija vrši se jačim pritiskanjem ekrana koji se ugiba i pod kojim se nalazi mikro-prekidač.

Rekao bih, potpuno novi nepraktičan koncept. Genijalan koncept nazvan “SurePress” trebao bi da simulira utiskivanje pravih tastera, ali se u praksi dešava da odaberete taster blagim pritiskom na ekran, ali daprilikom “Sure” pritiska vrh prsta sklizne na drugi taster, što može biti prilično neprijatno,zamarajuće i frustrirajuće, jer morate obrisati pogrešno uneti karakter i ponovo ga “nabosti”.

Jedina prednost SurePress-a je činjeni cada je nemoguće pritisnuti dva taster odjedanput. Ovo ali i druge njegove osobine idu u prilog tvrdnji da je prvi BlackBerry najpre namenjen onima koji će ga koristiti za čitanje web stranica, a tek onda za razmenu e-mailovai drugih tekstualnih poruka.

Sa druge strane i Web korišćenje je upitno, jer Storm nema WiFi opciju tako da se ne možete kačiti na sve brojnije hotspotove, ali za utehu tu je je 3G podrška koja će nadomestiti udobnost brzog kretanja kroz Web.

Najsvetlija stvar na Stormu je fantastični ekran. Rezolucija ekrana je 360 x 480 tačaka te ima mogućnost prikaza 65.000 boja, a poseduje i akcelerometar koji zakreće prikaz na ekranu fizičkim zakretanjem uređaja. I ovde se može uočiti mali problem, koji se ogleda u preosetljivosti G detektora, tako da se u praksi često dešava da vam se prikaz na ekranu zakrene malim cimanjem uređaja i bez vaše volje.

Od ostalih detalja važno je još navesti da ima ugrađen GPS prijemnik ali bez mapa, a tu je i puni komformi Web browser, što znači da je stranice moguće pregledavati na isti način kao i na desktopu, i tu nema primedbi. Za sada samo ovoliko a više o novom BlackBerryju moćićete da pročitate u novom magazinu Mobi.

Please follow and like us:

5 comments

  1. Ovakvi eksperimenti vise prilice nekom od kineskih proizvodjaca nego navodno ozbiljnoj kompaniji kao sto je Blackberry

  2. uzeo sam ga pre nekoliko dana…ima dosta dobrih stvari ali razocaralo me je sto ne mogu da se gledaju nikakvi video sadrzaji na web-u, npr. youtube ili neki sajtovi sa sadrzajem koji mogu da se otvore samo uz pomoc adobe flash player-a… nije mi jasno da to nije omoguceno na ovakvom ultra modernom aparatu koji su ameri napravili…

  3. JA SAM GA KUPIO I NE BIH GA MENJAO NI ZA KOJE PARE. TELEFON JE EKSTA IZGLEDA, A IMA I MORE STVARI. MALI KOMP U DZEPU! POZDRAV!

Comments are closed.