Beogradska berza i XML

Categories baze podataka, Ekonomija, Internet, SoftwarePosted on

Kao mali (u stvari, vrlo mali) akcionar u nekoliko preduzeća, od kada je 26.06.2004. počelo trgovanje na dnevnoj osnovi (svakodnevne aukcije svih izlistanih preduzeća) na Beogradskoj bezi (Belex), redovno pratim sve promene putem izveštaja o trgovanju na web stranicama same berze.

Kao mali akcionar u preduzećima propale privrede, ne možete očekivati neku veliku korist, od dividendi ili od prodaje (osim ako niste akcionar neke od pivara ili cementara), ali može biti vrlo interesantno i poprilično edukativno. Ako ništa, ovo može biti dragoceno iskustvo u nekom budućem investicionom biznisu ili čisto radi opšteg (ekonomskog) obrazovanja.

Problem je u tome što se pomenuti izveštaji prezentuju u “čistom” HTML-u, te je na taj način nešto smanjena mogućnost direktnog uvoza prezentovanih podataka i njihova kasnija analiza u nekom od finansijskih aplikacija ili internih IS-а. Postoji mogućnost kopiranja HTML tabela, ali se u tom kopiranju često izgube i pojedini podaci, ali i format.

Rešenje ovog problema je u XML-u, odnosno formiranju ovih izveštaja u opšteprihvaćenom XML formatu, koji se zatim vrlo lako može “uvesti” u bilo koju noviju analitičku aplikaciju ili interni Informacioni sistem preduzeća/akcionara. Upravo ovu sugestiju sam nedavno i uputio Beogradskoj berzi, pa ćemo videti da li će primedba “uroditi plodom”.

Ipak, čeprkajući po MS Excel-u 2003 pronašao sam alatku sa direktan uvoz podataka sa Weba, pa čak i onih formatiranih običnim HTML-om. Pre toga sam pokušao obično “Copy-Paste”, ali to nije dalo nikakve upotrebljive rezultate. Evo i kratkog uputstva kako importovati podatke sa sajta Belex-a:

 • Prikačite se na Internet i pokrenite Excel (2003).
 • Otvrite novi radni list i izaberite padajući meni [Data > Import External Data >New Web Query… ].
 • Otvoriće vam se prozor “New Web Query” u kome je potrebno da u polje [Address]unesete putanju do lokacije izveštaja o trgovanju na sajtu berze.
 • Zatim će vam se u donjem velikom panel-prozoru učitati željena stranica. Sve što je potrebno je da jednim klikom izaberete odgovarajuću HTML tabelu. Sve postojeće HTML tabele (početak tabela) su obeležene žutim dugmićem sa strelicom.
 • Kliknete na dugme pored odgovarajuće tabele i pritisnete dugme [Import], a Excel će zatim odraditi ceo ostali posao.

Kada ste jednom uvezli ovakvu tabelu, više ne morate da ponavljate čitavu opisanu proceduru. Potrebno je samo da otvorite radni list sa uvezenim podacima i da kliknete dugme [Refresh All], što će rezultovati osvežavanjem tabele, direktno sa izvora podataka (sajta)

Na vama ostaje “samo” analiza podataka, odnosno njihova dalja upotreba. Pored ove opcije tu je alatka za direktan uvoz XML podataka, preko menija [Data > XML >Import], putem koje se uvozi prethodno pripremljen XML fajl, što je još optimalnije rešenje.

Još jedna dobra ideja je projektovanje specifičnog softvera od strane berze (ili neke treće strane) koji bi služio prikupljanju i analizi podatak sa berze putem jednostavnih RSS XML feed-ova. Ovim bi se svim akcionarima olakšalo, jer bi se uvid u stanje na tržištu akcijama sveo na pokretanje dotične aplikacije. Prednost je što bi ovo mogli da iskoriste i akcionari, ali i budući kupci koji bi na jednom mestu imali sveobuhvatan uvid u tržišno stanje. Ovo je samo ideja, ali ipak nadajmo se uskoro ovom optimalnijem rešenju.

Please follow and like us:

2 comments

 1. Ovo je samo jedna od mnogobrojnih primena XML-a. Vreme XML-a je počelo, samo je pitanje vremena kad će i kod nas da se primenjuje u toj meri koliko se sad primenjuje u svetu.

  Našao si jedan od dobrih primera, gde bi se trebao koristiti (XML)… Baš bi bilo lepo (da sam akcionar) da u svakom trenutku pomoću mog agregatora mogu pratiti svoje akcije…

  Još jedan od primera gde bi se mogli koristiti XML podaci (tj RSS feedovi) su recimo sajtovi dnevnih novina… Recimo EXIT04 festival, je na svom sajtu, za vreme svog trajanja imao i XML feed za vesti.

 2. Beogradska berza kontinuirano radi na inoviranju i unapredjenju svih usluga koje se ticu korisnika, a proces redizajna web-prezetnacije u planu je u najskorijem periodu.

  Zahvaljujemo svim korisnicima na strpljenju, i istovremeno ih pozivamo da posete web-prezentaciju Beogradske berze http://www.belex.co.yu i blize se upoznaju sa domacim trzistem kapitala.

Comments are closed.