Backup – majka sigurnosti

Categories CMS, Web produkcija, WordPressPosted on

Spašavanje obezbeđenoPre ili kasnije desiće vam se, odnosno vašem hostingu stvar poput ove kada će se usled raznoraznih nedaća desiti da izgubite serversku bazu na kojoj je zasnovan vaš sajt. Uvek postoji neki backup, ali pitanje je koliko je star, te koliko ste izgubili od momenta kraha do prethodnog backupa.

Za velike sajtove, backup je pitanje opstanka, ali nije zanemarljiv ni kod "manjih"  web lokacija, pa ni kod blogera. Zamislite da godinama vodite blog, imate neki backup baze od prošle godine i desi vam se krah servera. Ode vaš trud, pa kod nekih i potencijalni izvor prihoda u bestraga…

Zato kreirajte redovne backupe! Znam da su sve ponavljajuće aktivnosti dosadne, ponekad se prenebregnu, a ponekad se zaborave. Zato, rešenje je raznorodnim aplikacijama koje obezbeđuju redovan backup. Ima ih mnogo, i za sve platforme, pa je na vama samo izbor one odgovarajuće.

WordPress Database Backup plugin

Za sve korisnike WordPress CMS toplo mogu da preporučim backup pluginWordPress Database Backup koji radi po principu "fire and forget", odnosno kada ga jednom podesite ne morate više da brinete o ažurnom backupovanju.

Preuzmite plugin, instalirajte ga i podesite preko Manage stranice Backup. U opcijama birate koje tabele će se backupovati (po defaultu sve osnovne), kada i na koji način. Moguće je direktno je preuzeti sa ove stranice, zatim moguće je skladištiti je na serveru – što se opet ne preporučuje, i na kraju moguće je backup baze proslediti na određeni e-mail.

Preporučujem da za ove potrebe otvorite poseban Gmail ili Yahoo nalog, podesite frekvenciju backupa na jedan dan, te preusmerite backup na taj e-mail. Ovim ste rešili PROBLEM, i ne razmišljate više o padu servera ;)

Na namenskom e-mail nalogu imaćete dnevni backup svih vaših baza.

Please follow and like us:

8 comments

 1. Ovo je definitivno genijalan plugin kojeg svima preporucujem bas kao i ti sto si naveo u postu.
  Da nije bilo njega ostao bih bez 150 postova i preko 1600 komentara posle ove havarije …
  Sreca te sam petnaestak dana pre toga snimio sve sa servera, te je krajnji ishod gubitak jednog posta i dvadesetak komentara.
  Nadam se da ce ljudi shavtiti prednost becapa i da ce preduzimati sve sto je potrebno kako ne bi ostjali bez podataka …

 2. Meni je kod wordpressa najlakše otici u admin panelu na Menage > Export i exportirati fino sve postove i komentara i ako išta padne, samo dignem wordpress opet i iz admin panela Menage > Import.

 3. Jel moze da mi preporucite neku skriptu (besplatnu ili komercijalnu) koja moze da napravljeni backup (baze ili fajlova) salje preko FTP na drugi server?
  Nesto poput, http://phpmybackuppro.net/ . Ova skripta mi se dopala (uz to i besplatna) ali kada sam je probao sa malo vecom bazom (napr. preko 30mb) nije se dobro pokazala!

  Googlao sam (nedovoljno) ali kad smo kod ovakve teme, hteo bih cuti preporuke ako neko vec nesto slicno koristi!

  Hvala!

Comments are closed.