Automobilska revolucija

Categories AutomobiliPosted on

 

Miloš mi je poslao link do isečka iz epizode Diznijevog TV serijala naslovljenog sa "Magic Highway USA" iz daleke 1958. godine. Šta je to što čini ovaj film toliko "magičnim"? Pa prvenstveno izneta predskazanja i činjenice o mogućim budućim tehnologijama koje će biti primenjene u automobilskoj industriji.

U stilu Žila Verna pojavljuju se i neke od vizija koje se još nisu otelotvorile ili imaju neki izmenjeni vid ostvarenja, poput tehnologije "obojenih (boja vas usmerava na određeni pravac) usmerenih kolovoza" kojoj bi u današnje vreme najviše parirala mogućnost GPS navigacije, ili radarskih sistema za uslove smanjene vidljivosti koji se već odavno primenjuju kod luksuznijih modela. Pomenuti su i razni sistemi asistencije vozaču, kao recimo kamere za pogled unazad (i ovo jeprisutno kao opcija kod većeg broja proizvođača) i info sistemi prisutni gotov u svim modernijim vozilima.

Slede vizije razvoja putnih komunikacija, od kojih većina nije ostvarena, ali su svakako zanimljive. Ne propustite ovaj biser iz 1958.godine

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *