Auto Full-HD kamera Genius DVR-FHD660G

Categories Hardware, TechnoPosted on

Auto kamere su sve popularnije, doduše ne toliko kao u Rusiji gde neke osiguravajuće kuće čak zahtevaju obavezno posedovanje u slučaju osiguranja kod njih, ali i kod nas su sve zastupljenije.

genius-kamera

Jedna od funkcija im je sigurnosna, odnosno u službi utvrđivanja realnog stanja u slučaju saobraćajki (beleži vreme, GPS poziciju i brzinu vozila), a druga im je svakako snimanje putešestvuja ili sopstvenih umeća na nekoj od trkačkih staza poput NAVAK-a.

Pre nešto više od godinu dana na testu mi je bila prethodnica ove današnje – Genius DVR-HD550 auto kamera, a ovih dana na testu mi je najnovija Genius DVR-FHD660G.

I kvalitativno i tehnološki, Genius je za ovih godinu i po napravio veliki iskorak. DVR-HD550 je doduše mogla da snima u HD formatu, ali bez dodatnih funkcija.

DVR-FHD660G

Pored drastično boljeg kvaliteta snimka i šireg ugla snimanja, nova kamera Genius DVR-FHD660G je obogaćena brojnim korisnim funkcijama: tu je pre svega GPS senzor, 1/3“ CMOS senzor za Full-HD snimanje (1920×1080 do 30 fps), G- senzor.

GPS prijamnik integrisan u kameru beleži lokaciju u komentu snimanja i memoriše je memorijsku karticu. Uz pomoć softvera koji se isporučuje na CD-u u paketu, kasnije je moguće analizirati kretanje vozila korišćenjem Google Mapsa ali i ukombinovati ove podatke na snimak. Zahvaljujući GPS-u, vozač takođe tokom vožnje može biti upozoren ukoliko pređe unapred zadatu brzinu.

G-senzor detektuje nagla kočenja ili ubrzavanja, pa u tom slučaju automatski može da pokrene snimanje – što može da bude izuzetno korisno u slučaju sudara ili naglih kočenja ili ubrzanja. Ugrađeni senzor pokreta može automatski da pokrene snimanje uoči li pokrete u blizini parkiranog vozila.

Uz kameru idu i vetrobranski nosač koji se putem vakuma jednostavno pričvršćuje na staklo i naravno punjač baterije koji je priključuje na 12v automobilsku utičnicu.

DVR-FHD660G-video

Još jedna dobra stvar, u odnosu na prethodnu verziju je to što je ekran automatski isključuje nakon 15 do 30 sekundi tako da vam ne smeta u toku vožnje. Snimak se čuva na SD kartici – sa kapacitetom do 32 GB, što omogućava višesatno snimanje bez prekida. U slučaju da se kartica u potpunosti popuni videomaterijalom, kamera automatski briše najstarije snimke i nastavlja sa snimanjem bez potrebe za intervencijom korisnika.

Preporučena maloprodajna cena kamere iznosi 14.000 dinara, što je ipak upola manje od najjeftinije GoPro kamere.

U nastavku pogledajte test video snimke napravljene Genius DVR-FHD660G u različitim svetlosnim uslovima.

Genius DVR-FHD660G test snimci

Please follow and like us:

1 comment

Comments are closed.