Aprililili

Categories Google, HumorPosted on

Pre neki dan sretne me direktorica investicija i marketinga, koja je inače i glavni urednik kompanijskih novina, i zamoli me da napišem nešto o 1. Aprilu – Svetskom danu šale: – “Daj pronađi nešto na Internetu, pa napiši neki prigodan članak. Ali što pre, novine uskoro izlaze.“. Šta ću, pozovem u pomoć Google, i pronađem štošta.

Evo i članka:
Citat:

1. April – dan šale (engl. April Fool’s Day) predstavlja dan kada ljudi vole da se bezazleno našale sa svojim ukućanima i prijateljima. Ovaj običaj datira još od starog Rima, s tim što je to bio drugi datum 25. Mart (Nova godina po Julijanskom kalendaru), dok je slična stvar uobičavana i u Indiji, 31. Marta svake godine. Vreme održavanje ove svojevrsne svetkovine je vremenom variralo, ali se u zadnjih par vekova u celom Svetu kao dan kada se treba našaliti sa dragim osobama, uzima 1. April.

Koreni svetkovine
Aprilski dan šale je zapravo uspostavljen u Francuskoj, kada je papa Gregorije (Gregory XIII) poznati reformator, premestio početak Nove godine na 1. Januar, umesto do tada 25. Marta. Do tada, novogodišnje slavlje je trajalo sve do 1. Aprila, a pošto neki nisu priznali odluku pape, nastavili su da početak Nove godine od 25. Marta do 1. Aprila, pa su ih stoga ostali nazivali April Fools (Aprilski šaljivci). Ovi koji su prihvatili preporuku Gregorija da slave Januarsku novu godinu, počeli su da zbijaju šale sa ovim drugima šaljući im lažne pozivnice na proslave tokom „njihove“ Nove godine u Martu. I tako je nastao mit, i običaj da se ovo prolećno doba godine, kada se sve budi i buja, još više ulepša i učini veselijim.

1. April u Svetu
U Francuskoj, „žrtve“ šala i gegova nazivaju „Aprilskim ribama“ (franc. poisson d’avril). U Engleskoj prvoaprilske pošalice mogu da se prigode samo tokom jutra, a ako ste vi upravo objekat nekog gega onda vas nazivaju “noodle” (budala, glupak). U Škotskoj je slično, samo što se žrtve pošalica nazivaju “April gowk”, što je drugi naziv za pticu Kukavicu. U Portugalu, 1. April se slavi nedeljom i ponedeljkom pre praznika Lent, a već tradicionalna pošalica je posipanje brašnom svojih najbližih. Humor i šala su univerzalni, i ne poznaju granice i vreme.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *