Apple se proizvodio u Jugoslaviji

Categories HardwarePosted on

Verovali ili, možda sadašnjim klincima naviknutim na iPhone i Mac-ove premisa iz naslova izgleda nestvarno, ali u nekadašnjoj Jugoslaviji personalni računari su se proizvodili na veliko,  a sedemdesetih smo čak bili među vodećim u proizvodnji i sklapanju mainframe računara.

Naravno, masovnija je pila proizvodnja IBM PC kompatibilnih računara, a sasvim slučajno sam saznao da smo u tadašnjoj Jugi proizvodili i Apple kompatibilne računare. Na webu možete pronaći sve pa i prastare TV hitove poput “Smogovaca” (kultno TV ostvarenje Hrvoja Hitreca namenjeno deci i omladini), a upravo u Smogovcima se pojavljuje jedan Apple kompatibilan računar.

Reč je o Ivel Ultra ili Impuls 9020 (Impuls 9020)  Apple II kompatibilnom računaru proizvedenom 1980-ih godina. Proizvođeni su u firmi Ivasim iz Ivanić Grada, a glavni dizajner je bio Branimir Makanec. Računar je imao 2 disketne jedinice od 5,25 inča i dodatnu karticu sa Zilog Z80 mikroprocesorom. Ovo je omogućilo korišćenje CP/M operativnog sistema i velikog broja programa napisanog za njega. Ivel Ultra je bio raširen u školama i fakultetima u SR Hrvatskoj tokom 1980-ih.

U Smogovcima, najaktivniji korisnik među braćom Vragec je Cobra, dok simpatični “vidoviti” Bongo ovaj Apple II koristi za komunikaciju za vanzemaljcima ;)

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *