Amerikanci se vraćaju svojim prazničnim potrošačkim navikama

Categories Ekonomija, InternetPosted on

Analitička kuća Deloitte napravila je tradicionalni godišnji pregled praznične potrošnje, koji donosi zanimljive rezultate. Prema ovom istraživanju, očekuje se da će za predstojeće praznike prosečni Amerikanac potrošiti 1145 dolara na poklone, ukrase za dom i odeću. Nakon prošlogodišnje, rekordno loše sezone, ove se godine očekuje postupni povratak Amerikanaca svojim potrošačkim navikama, istaknuto je u koji konsultantsko-revizorska kompanija Deloitte objavljuje već 24. godinu.

Potrošači u Sjedinjenim Američkim Državama sve više veruju u ubrzi oporavak ekonomije, pa 51 odsto očekuje da će na poklone potrošiti istu ili veću svotu novca nego prošle godine. Jedino područje u kome je zabeležen negativan trend je briga oko sigurnosti radnog mesta. Naime, čak 35 odsto Amerikanaca kaže da je razlog smanjenja potrošnje za praznike strah da bi mogli pretrpeti otkaz ili smanjenje plate.

Prvi izbor za kupovinu poklona i ove će sezone će biti diskontne prodavnice, nakon čega sledi online kupovina. Očekuje se da će 42 odsto Amerikanaca praznične poklone kupovati upravo preko interneta. Tako je online kupovina postala ozbiljan konkurent tradicionalnim robnim kućama, za koje se predviđa dalje smanjivanje broja kupaca jer će ih radi praznične kupovine posetiti manje od jedne četvrtine Amerikanaca. Raste i uticaj društvenih mreža na internetu koje potrošači koriste kako bi pronašli rasprodaje i bolje ponude, preporuke drugih kupaca i kako bi saznali što na žele njihovi prijatelji i rođaci da dobiju kao praznični poklon.

Rezultati istraživanja pokazuju da kao posledica finansijske nesigurnosti Amerikanci kupuju ne samo manje, nego i promišljenije. Međutim, brojke koje su u vezi sa visinom praznične potrošnje i brojem kupljenih poklona pokazuju da se radi o malim odstupanjima od dosadašnjih potrošačkih navika i da neće biti dugoročnih posledica po sektor maloprodaje.

Detaljno možete videti rezultate u PDF izveštaju (380KB)

Please follow and like us: