Aeromiting Batajnica 2009

Categories Fotografija, TechnoPosted on

Prođe i najveći aeromiting ikada održan u Srbiji, a istorija vazduhoplovstva u Srbiji proteže se čitavih 100 godina unazad,  sve do 1909. godine kada tada kraljevska vojska nabavila tri balona, a samo tri godine kasnije u vojsci je vazduhoplovstvo i zvanično postalo novi vid.

Iako se procenjuje da je danas aerodrom Batajnicu posetilo između 100 i 150 hiljada posetilaca, zhavaljujući dobroj organizaciji, niko nije osetio neko zagušenje, gužvu ili nelagodnost, što bi rekli sve je bilo “fluidno”.

Statični deo izložbe obeležio je veliki broj vazduhoplova iz mnogo evropskih zemalja, od koji se posebno ističe perjanica evropskog dela NATO-a Eurofighter Typhoon, a dva primerka ovog aviona predstavila je Italija.

Pored Eurofighter-a, i klasičnih F-16-ica u verzijama B i C, te Miraža-2000 grčkog vazduhoplovstva, svakako posebno zanimljiv je Saab JAS-39C koga je predstavilo mađarsko vazduhoplovstvo, a za koji je potencijalno zainteresovana i naša avijacija (a pored nas i bugarska, hrvatska i rumunska) kao zamenu za višenamenske MiG-ove 29 kojih em ima malo, em su im istekli tehnički resursi (istina, dva su remontovana, samo nije dovoljno za efikasnu PVO teritorije).

Aeromiting je zanimljivo i jedinstveni iskustvo, uz dobar letački program koji je trajao sve do 16h, pa vam svakako preporučujem sledeći ovakav događaj koji se planira za 2012. godinu. Još malo o aeromitingu na TangoSix blogu, a za sve koji nisu bili na Batajnici evo i velike galerije fotografija.

Please follow and like us:

Comments are closed.