6. generacija borbenih letelica

Categories TechnoPosted on

Američki F-22 Raptor, ruski S-37 Berkut i MFI predstavljaju novu, petu generaciju borbenih letelica koje još u potpunosti nisu operativnoj upotrebi, već se još testiraju i usavršavaju. Iako 5. generacija tek “zauzima položaje”, SAD već traže kandidate za letelice 6.generacije koje će se za prevlast u vazduhu boriti između 2030. i 2050. godine.

Department of the Air Force pre tri dana raspisao je tender za prikupljanje ponuda za koncepte i tehnologije vazduhoplova 6. generacije. Ono što je već sada sigurno je da će se lovcima sledeće generacije upravljati van pilotske kabine, odnosno iz operativnih centara sa zemlje ili iz vazduha. Dronovi već dokazuju svoju superiornost na bojištima Avganistana i Pakistana, jer pre svega ne rizikuju živote posada, te zahvaljujući odsutnosti posade i psiho-fizičkih ograničenja pilota mogu mnogo intenzivnije da manevrišu u prostoru.

Kao posledicu ovakvog pristupa, buduće borbene letelice značajno će promeniti dizajn koncept jer više neće biti čoveka kao ograničavajućeg faktora. On će biti i dalje prisutan kao kontrolni interfejs, ali opet sve do momenta dok se ne razviju moćne neuronske mreže sposobne da brzo uče – tada će, opet uz neki vid kontrole mašine moći samostalno da vode borbene operacije?!. Polako (ili previše brzo) ideo ka vremenu Terminatora.

Please follow and like us:

1 comment

Comments are closed.