31 sat i 04 minuta

Categories Automobili, Techno, TehnologijaPosted on


Sedmostruki reli šampion Alex Roy (poznat i kao član Gumball Polizei 144 tima) i njegov kolega suvozač Dave Maher pre neki dan su objavili postavljanje rekorda na totalno ilegalnoj transkontinentalnoj trci "coast-to-coast" koja se odvijala na putanji od New Yorka do Los Angelesa, prošle godine između 7. i 9. oktobra.

Roy, poznat i kao producent filma "32 Hours, 7 Minutes" (nešto slično Rendez-Vous-u, trebao bi uskoro da se nađe u distribuciji) o sličnoj tajnoj trci s početka osamdesedih godina (sećate li se Trke Cannonbal iz ’79) koja je umiksovana sa ovom aktuelnom, prešli su razdaljinu od NY do LA za samo 31 sat i 4 minute i time oborili onaj stari, i nezvanični rekod iz ove godine koji su postavili Richard Rawlings i suvozač Dennis Collins.

Royev BMW M5 iz 2000. bio je načičkan svakojakom opremom, od nekoliko GPS navigatora, preko laserskih i ultrazvučnih skenera, do termalne kamere i skenera radio stanica kako bi preupredili policijske hajke, a pošto slika govori više od hiljadu reči, evo i unutrašnjosti M petice:

Da bi uopšte uspeli da izvedu ovu tajnu misiju Alex Roy je prethodno napravio neverovanto detaljnu maršrutu kretanja koju je nakdandno ponudio magazinu Wired. Pre same trke, Roy je eksportovao rutu vožnje načinjenu pomoću Garmin MapSource aplikacije u Google Earth, tako da su trkači prethodno mogli vizuelno da prostudiraju sistem autoputeva na njihovoj putanju, te utvrde stanje kolovoza, uska saobraćajna grla i nađu pumpe na pravom mestu za tankovanje goriva.

Takođe su nakon trke mapiranu (provoženu) GPS rutu iz Garmina prebacili u Google Earth tako da su mogli da instantno izvrše analizu trke i performansi. Zahvaljujući ovome i mi možemo proći ovu rutu, potrebno je samo da u Google Earth uveze ovaj KMZ fajl.

Da bi dokazali rekord, sve su snimali sa više kamera unutar vozila, sa kamerama spoljne ekipe, te su beležili sve susrete sa slučajnim prolaznicima koji mogu da potvrde vreme i mesto njihovog kretanja. Evo još par snimaka načinjenih tokom same trke prošle godine.

Vožnja po kišnom vremenu:

Roy sluša radio-skener:

Snimak sa "običnog" dnevnog krstarenja:
Takođe ne propustite:

Please follow and like us:

Comments are closed.