20 činjenica o ThinkPad laptopovima!

Categories TechnoPosted on

ThinkPad20

Prošle nedelje, tačnije 5. oktobra, ThinkPad brend proslavio je 20 godina inovacija. U svakom pogledu radi se o izuzetnim računarima koji služe svrsi, pa u to ime evo 20 zanimljivih činjenica o ThinkPad-ovima koje verovatno niste znali:

1. Originalna incpiracija za Thinkpad dizajn dolazi od japanske Bento-Bako kutije.

bento

2. Kovanica “ThinkPad” je postavljena 1991. a inspirisana je kožnom knjižicom-rokovnikom sa motoom “Think” na prednjoj strani koju su imali svi zaposleni u IBM-u.

ibm_notepad

3. Original ThinkPad bio je u tzv. slate tablet formatu, ThinkPad 700T.

4. Inspirisan dizajn elementima u automobilu, svaki ThinkPad notebook dolazi sa airbag” akcelerometar sistemom, koji detektuje nagla ubrzanja (padove), i isključuje ključne elemente sistema, pogotov hard disk, takođe imali magnezijum-aluminijum šasiju.

ThinkPad_Rollcage

5. Materijal korišćen za ThinkPad “roll cage” koristi se takođe u konstrukciji aviona i F1 automobila.

6. Lenovo inženjer koji je opservirao nečujni let sove kroz vazduh, dizajnirao je lopatice ventilatora Thinkpada – rezultat je bolje i tiše hlađenje.

7. ThinkPad 701C imao je “pop-up” dodatnu tastaturu pune veličine (‘butterfly’ laptop) koja je šira od samog laptopa.
701c

8. Dizajn ThinkPad 701C smatra se remek-delom industrijskog dizajna i deo je kolekcije Muzeja moderne umetnosti u Njujorku još od 1995.

9. IBM istraživač, koji je s ćerkom slagao puzzle igricu, došao je do izvanrednog rešenja ThinkPad leptir tastature.

10. James Bond koristi ThinkPad 701 u filmi “GoldenEye” iz 1995. (pogledajte detalj filma 51:22), dok ga brifuje čuveni “Q” u njegovoj laboratoriji.

11. ThinkPad 701 je iamo još jedno pojavljivanje u filmskom blokbasteru “Blood Diamond” (2006), gde ga koristi novinar Maddy Bowen .

12. U filmu “Transformers: Dark of the Moon”, Decepticon Autobot pod imenom “Brains” zapravo je ThinkPad Edge.

Dotm-brains-film-sabotaging

13. Veliki broj ThinkPad laptopova korišćen je u raznim svemirskim misijama. Zapravo, ThinkPad laptopovi su prvi poleteli u svemir sa Space Shuttle misijom 2. decembra 1993. koja je imala za cilj popravku Hubble Space teleskopa.

huble

14. ThinkPad T400s je preživo gaženje DOW kamiona teškog 13 tona 2009.

15. Većina ThinkPad laptopova ispunjava stroge vojne MilSpec standarde u pogledu robusnosti i izdržljivosti.

16. Nova ThinkPad Touchpad tačkasta tekstura predstavljena 2009. na ThinkPad T400s modelu, inspirisana je inovativnim Tenji betonskim blokovima koji se u Japanu koriste na železničkim stanicama za sigurnost slepih i slabovidih.
stopandgo4sm

17. Jedinstveni gumeni oslonci na dnu Thinkpad račuanra inspirisani su mačijim šapama .

18. Predstavljen 2009. ThinkPad W700ds postao je zvanično prva dual-screen mobilna radna stanica.

19. 1999. ThinkPad bio je prvi mini-laptop lakši od 1,3 kg sa svim standardnim portovima i tastaturom veličine 95% full-size tastature.

20. Svaki Lenovo ThinkPad je suštinski opremljen sa sopstvenim IT timom. Iza plavog ThinkVantage dugmeta je čitav arsenal alata za samopomoć koji se zovu ThinkVantage tehnologije koje omogućavaju korisnicima da oporave svoj računar i reše probleme čak i kada su daleko od svog IT odeljenja.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *