18 godina od Černobilske katastrofe

Categories Fotografija, Web vodičPosted on

Danas se navršava tačno 18 godina (26.04.1986.) od nuklearne katastrofe u Černobilskoj elektrani. Usled posledica ove katastrofe umrlo je preko 2 milona ljudi, a nekoliko stotina hiljada preživelih, iz oblasti bliskih mestu katastrofe, je moralo biti preseljeno na druge lokacije.

Čerbnobilska oblast je i dalje zabranjena zona zbog velikog zračenja, iako je četvrti blok koji je eksplodirao zabravljen u betonski sarkofag. I dalje od ovog mesta preti velika opasnost jer je vremenom sarkofag oštećen i zahteva velika materijalna sredstva za obnovu (kojih Ukrajina nema).

Grad duhova predstavlja zanimljivu Web lokaciju vezana za ovu tragediju, a na njoj se može naći galerija fotosa koju je sačinila jedna ukrajinska devojka (Elena) jezdeći zabranjenom Čerbnobilskom oblašću na svom Kawasakiju.

Please follow and like us:

2 comments

  1. Odličan link, stvarno fascinantna priča ispričana od strane po svemu sudeći živopisne osobe. Dok sam čitao pripovest, nikako nisam mogao da izbacim iz glave “Piknik kraj puta” http://www.yu4you.com/items/sr/knjiga/item_210.html braće Strugacki. http://www.astronomija.co.yu/knjige/sf/istorija/strugacki.htm Iako nisam preterani fan naučne fantastike, ova knjiga je odlična! Kasnije je po njoj Tarkovski snimio film “Stalker” koga, nažalost, nisam gledao, i čiji se rimejk (pretpostavljam užasan) skoro pojavio.

Comments are closed.