Zelene beretke iz “Cobre” na tragu 9. čete

Categories RelaxPosted on


Nedavno sam odgledao moderni ruski (anti)ratni film "9. četa" koji se odliku je izvanrednom produkcijom, neuobičajenom za jedan stereotipiziran "ruski" film. Ovaj film rađen, za ruske preilike, sa neverovatnim budžetom od 9 miliona dolara kreiran je pod vođstvom Fjodora Bondarčuka i krase ga fantastična fotografija, realističnost, specijalni efekti i priča koja ne naliči na Rambo-šablon.

Naime, urađena je prema istinitom događaju, iz doba sumraka sovjetske okupacije Avganistana. Četa mladnih neiskusnih sovjetskih vojnika poslata je 1989. godine na izolovanu kotu 3234, koja se nalazi na samoj avganistansko-pakistanskoj granici. Ta izolovanost od glavnine snaga, nepristupačan teren i negostoljubivi (malo je reći) "domaćini" glavni su uzrok dramatično opasne situacije u kojoj se nalaze branioci ovog važnog uzvišenja.

Film odašilje usmerenu antiratnu poruku i razgolićuje besmisao borbe za zrnca pustinjske prašine, a istovremeno naglašava ljudsku priču iz vizure instrumetalizovanih mladih sovjeta. Rusi su debelo platili lekciju iz Avganistana, ali kako se dalo videti 90-tih godina prošlog veka, nisu izvukli pouke na sopstvenim greškama.

U sličnoj situaciji sada se nalaze američki vojnici i ostali NATO saveznici u Avganistanu (nadam se da tamo neće biti i naših vojnika). Svojevremeno su podupirali tamošnje talibane, jer su ih smatrali saveznicima u borbi protiv sovjetske "komunističke ale". Naoružavali su ih, opremali i obučavali da što efikasnije i brže izbace sovjetsku armadu iz koloseka i vrate je u domovinu.

Sinoć sam na Viasat Exploreru odgledao veoma zanimljivu i autentičnu priču iz Avaganistana "Inside the Green Berets", snimljenu pre neke 2 godine u produkciji National Geographica, koja prikazuje svakodnevnicu elitnog sastava američke vojske – zelene beretke unutar baze (firebase) "Cobra", smeštenu u dubokoj neprijateljskoj talibanskoj teritoriji.

Ovaj video-dokument snimljen je toko sam 10 dana boravak u "Cobri", a koliko je tamo ozbiljna situacija govori i podatak da je tokom jedne patrole, gde je bila prisutan i ekipa NG, nastradalo dvoje američkih vojnika iz ove baze. Talibani su malobrojni ali nevidljivi i neuhvatljivi, ne poseduju modernu ratnu tehnologiju, ali se služe priručnim sredstvima (najveći strah kod amerikanaca izazivaju tzv. IED – improvised explosive device) i gerilskom taktikom.

Gledajući ove američke vojnike koji se svakodnevno susreću sa nevidljivim i nepredviljiviom neprijateljem, nemoguće je a ne napraviti paralelu. Sve je isto, samo su sovjete zamenili NATO saveznici, i kako iskustva govore, vremenom će se isto provesti kao i sovjeti osamdesetih prošlog veka. Za svaku preporuku je odgledati oba ova dokumenta.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *