Zdravlje 2.0

Categories GooglePosted on


Google sa novim servisom Google Health, ali i Microsoft sa HealthVault-om,otišli su korak dalje u pravcu narušavanja privatnosti korisnika Interneta, velikodušno nudeći "veću kontrolu nad informacijama o našem sopstvenom zdravlju". Naime, juče je projekat Google Health, iako u beta razvojoj fazi (zamislite i Gmail je još u istoj ;) ), izašao u javnost i ponuđen je na upotrebu globalnim internautima.

Šta servis zapravo nudi? Kao prvo, nudi kreiranje medicinskog profila, odnosno elektronskog zdravstvenog kartona, koji vam je potom "dostupan na svakom mestu". Kreiranje med. profila moguće je i uvozom postojećih e-kartona iz neke od partnerskih medicinskih ustanova (za Srbiju ovo je udaljeno nekoliko svetlosnih godina). Sledeća stvar je informisanje, možda i ponajviše korisna, jer možete da se informišete o bolestima, dijagnozama i lekovima.

I na kraju, ono neizbežno i vezano za komerzijalizaciju, preko ovog servisa možete da pronađete najbližeg lekera, specijalistu ili apoteku, ili "istražite ponudu usluga odabranih medicinskih ustanova". Ovde leži možda i najveći etički problem. Kada se sakupi, a sigurno hoće, veliki broj informacija o zdravlju internauta, te informacije su nezamislivog značaja kako za beskrupulnu farmaceutsku industriju, tako i za oglašivače – medicinske prirode.

Ovo je samo deo otvorenih pitanja, a da ne pominjemo kombinovanje svih Google dostupnih informacija o pojedincu; od email prepiske, pretraživanja-interesovanja, preko finansija, pa sad do zadravstvenog stanja. Delić iz tačke 4. uslova korišćenja:

Citat Google Health:

When you provide your information through Google Health, you give Google a license to use and distribute it in connection with Google Health and other Google services.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *