Zaštitite sopstvene WiFi mreže

Categories InternetPosted on

Burazer se pretplatio na novi Telekomov paket Open ADSL plus Open IPTV. Ponuda je za sada sasvim ok, jer za svega 590 dinara dobijate 40 TV kanala koji se emituju u odličnom kvalitetu, među kojima su svi oni koji nešto i vrede.

Uzgred, KDS NS je podigao cenu kablovske TV na preko 800 dinara nudeći 60-kanala, koje reemituje u veoma lošem kvalitetu, koji ponekad ide do negledljivog, a da ne govorim o "frankenštajnskom" izboru kanala koji je sveden na one besplatne i istočnoevropsku egzotiku.

Od zahteva do zapuštanja usluge ne treba više od dva ili tri dana, i vcela instalacija protiče kao "po loju". E sad, za ADSL Internet dobija se Huawei 520i WiFi ruter koji doalzi potpuno "podešen". Naglašavam ovo "podešen", jer stvarno sve je podešeno i korisnik treba sano da utaken sve kabliće, i to je to, sve radi iz prve.

Prva čudna stvar je to što iako pretplaćen na paket od 256 kbps (bar tako piše u ugovoru), omogućena brzina prelazi nekoliko megabita u sekundi, što i nije tako loše ;) . A druga čudna stvar je potpuna otvorenost WiFi rutera (?!)

E sad zamislite prosečnog korisnika, koji jedva nekako utakne sve one kablove, kako misle da iko od krajnjih korisnika zna i može da sigurnosno podesi preko IP konzole neki od rutera u ponudi? Nema šanse, a već vidim gomilu besplatnih AP-a širom gradova Srbije ;) Ipak, za one vičnije evo linka koji im može pomoći da se "reše bede".

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *