Zajedno sami ispijamo kafu

Categories Internet, SvakodnevnicaPosted on

Sjajni hroničar američke svakdnevice, dopisnik Politike M. Mišić donosi u subotnjem izdanju pogled na još jedan e-fenomen Internet ere. Takođe, novi fenomeni utiču i na tematiku tamošnje popularne literature, pa se pojavilo mnoštvo knjiga koji za temu imaju nove e-socio odnose.

Najnovija knjiga iz ove oblasti, ako bi se procenjivala samo po naslovu – „Usamljeni zajedno” („Alone Together”), može odmah da se svrsta u ovaj žanr, ali je po dometima ipak nešto između. Pre svega jedan uravnotežen i objektivan doprinos razumevanju onoga što se događa, uz putokaze kuda bi sve to moglo da nas odvede.

Sam Mišić primetio je zanimljivu stvar koja je postala realnost tipične “američke kafane” – kafea iz lanca “Starbaks“:

Ispijanje kafe (ili čaja, koji je, uzgred, izbor većeg dela čovečanstva), svugde je uglavnom društveni čin. To je samo povod, ritual za ono glavno: susret i razgovor. Ali ovde se događa nešto čudno: najveći broj gostiju ovde, u svako doba dana, kafu ispija u društvu – svog laptopa?!. „Starbaks”, pomenuti najveći lanac kafića, prvi je, osetivši „duh vremena”, svojim gostima uz napitke ponudio i besplatan Internet, što mu je povećalo promet. Drugima nije preostalo ništa nego da to slede.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *