YouTube u predsedničkoj kampanji

Categories Internet, Internet marketing, PolitikaPosted on

 

Nekako se poklopilo da ove godine i amerikanci i mi imamo predsedničke izbore. Dok je u Americi odavno uobičajeno da kandidati vode predsedničke kampanje vode i preko Internet kanala, kod nas se tek od nedavno ozbiljnije pristupa ozbiljnom planskom političkom nastupu i putem ovog medija.

Ako malo prošvrljate Webom u potrazi za infromacijama o predsedničkim kandidatim u Srbiji, videćete da tek dva ili tri imaju iole ozbilniju Web lokaciju sa svim pripadajućim potrebnim elementima.

Radikali, kao pojedinačno najjača parlamentarna stranka, bar za sada nemaju izdvojen domen za promociju Tomislava Nikolića što je donekle i razumljivo sa obzirom da u njihovim kampanjama prvenstveno ne ciljaju domaću Internet populaciju, ali zato obilno koriste TV kao mediji, pogotov mrežu lokalnih TV stanica gde je reklamni sekund mnogo jeftiniji.

Velja Ilić, koga je (ne)očekivano podržao DSS, poseduje sopstveni promotivni Web domen, ali je on još od 2002. "UNDER CONSTRUCTION" ;) Slična stvar je i sa kandidatom Reformističke stranke Jugoslavom Dobričaninom, ali čovek ima bar jednu stranicu o sebi.

Jedina tri iole ozbiljnija Web nastupa imaju Milanka Karić, Čeda Jovanović i Boris Tadić. Milanka Karić koja doduše ima veoma male šanse da se domogne i drugog kruga, poseduje "ravan" HTML sajt sa multimedijalnim nadogradnjama u vidu YouTube video galerije i flash foto galerije, a da ne zaboravim, čak i blog koji održava nekod od simpatizera ovog kandidata.

Čeda Jovanović ima svoj lični promotivni sajt ali se on ne koristi u potpunosti za ovu predsedničku kampanju, već je kao glavni Web kanal odabran sajt njegove stranke. U okviru ovog sajta ponuda je nešto bogatija, pa tako imate recimo i prigodnu download sekciju, stranački blog, a tu je čak i zamislite stranački YouTube kanal sa desetak video zapisa.

Najozbiljniji i najpromišljeniji Web nastupa ima naravno http://www.boristadic.org/ što i nije neočekivano sa obzirom na to da iza njega stoji cela marketing bulumenta, počevši od Đilasa, preko Krstića, od Šapera, i mnogih drugih. Između ostalog, zainteresovanima su na raspolaganju, vesti "iz časa u čas" koje su potpomognute RSS kanalom, čitav namenski YouTube kanal sa preko 40 video zapisa podeljenih u nekoliko podkanala, da ne poverujete Tadić ima i MySpace profil, kao i Facebook predstavljanje. Ono što je takođe velika novost su i video odgovori, odnosno funkcija "Pitajte predsednika" gde vam na pitanja daje odgovore sam predsednički kandidat putem YouTube-a "uživo".

Od izbora do izbora, i sami pretendenti uviđaju značaj ovog promotivnog kanala, ali iznačaj sve veće populacije koja se cilja ovim delom kampanje. U budućnosti, sa nekim novi izborima, treba očekivati još jače i ozbiljnije nastupe domaćih političkih opcija.

Please follow and like us: