Yahoo!Pipes revolucija

Categories InternetPosted on

Novi Yahoo servis http://pipes.yahoo.com donosi na Internet scenu sasvim novi kvalitet nudeći krajnjim korisnicima, kroz Web interfejs, moć stvaranja prilagodljivih mini Web aplikacija prema potrebama i željama korisnika.

Ne tako složen i veoma upotrebljiv interfejs ponudiće naprednijim Internet korisnicima mogućnost sužavanja rezultate pretrage-interesovanja, filterima koje sami kreiraju, te da kao rezultata dobiju sasvim nove agregirane RSS izvore. Može se reći da je Yahoo konačno bar u nečemu ispred pionirskog Googlea.

Na prvi pogled, iako ceo koncept deluje komplikovano, već nakon pregleda par primera biće vam jasna snaga i potencijal Yahoo!Pipes servisa.

Evo i primera jednog Pipe-a Pretraga Svakodnevnice baziranog na samo jednom RSS izvoru. Na slici možete videti da je dodat RSS feed Svakodnevnice, te na RSS izvor nadovezan je filter – string polje koje korisnicima dozvoljava da suze selekciju blog zapisa po određenim ključnim rečima, i na kraju sve se završava u Pipe Outputu.

Rezultat je može pogledati direktno na Pipe stranici ili se može importovati putem novonastalog RSS izvora u neki RSS agregator, ili to može biti ulaz za neki novi Pipe.

Ono što je još bitnije, svaki Pipe je može iskoristi ka polazište za neki novi , te je svaki postojeći moguće menjati, a pretraga Pajpova se podrazumeva. Za sada se samo nazire potencijal, a pravi efekti će biti vidljivi tek nakon izvesnog vremena, omasovljenjem korisnika i kreiranjem kompleksnih pajpova.

Please follow and like us: