Yahoo Meme – upotpunjeni Twitter?

Categories Društvene mrežePosted on

Negde pre nedelju dana Yahoo je ozvaničio postojanje sopstvenog social mikro-blog platforme Yahoo Meme postavljene na Yahooov poddomen http://meme.yahoo.com

Servis je još u Alpha verziji i njegovo korišćenje je ograničeno na pozvane korisnike koji dobiju pozovnice od postojećih. Za sada je to hibridni spoj  koji kako se čini levitira između Twittera kako isključivo tekst mikro-bloga i multimedijalnog Tumblr-a.

Servis zapravo nudi ono što je nedostajalo ili što je bilo ograničeno na pomenutim sistemima. Twitterovo ograničenje na 140 karaktera isključivo teksta je prosto neodrživo za dalji razvoj servisa, i očekivao sam da će biti nekih promena, ali Twitter u poslednjih godinu dana osim “UI šminke” i aplikacija treće strane nije razvijan.

Na Yahoo Meme možete postovati tekst bez onog 14o ograničenja, linkove, video (YoTube i Vimeo) sa komentarima, i MP3 linkove. Zapravo, Yahoo Meme je najbliži Tumblr servisu, ali njegov potencijalni uspeh zavisiće isključivo od društvenosti, odnosno sposobnosti Yahoo da “navuče” mikro-zajednice na korišćenje ovog servisa.

Pored toga, ključna reč je i integracija – ukoliko Yahoo uspe da integriše Meme sa drugim servisima dobiće i korisnike i njihovo umrežavanje. Takođe, treba spomenuti i monetizaciju – kada je blogosfera ušla u monetizacione tokove došlo je i do njenog blagog hlađenja, tok je twitterizacija demonetizovana i time “čistija”, te u tome delom i leži tajan uspeha.

Sve u svemu, ovo je tek prvi korak, a za kratko vreme ćemo videti da li je Yahoo na dobrom putu ili će nakon neuspeha biti proglašen “neuspelim socijalnim eksperimentom”.

Please follow and like us:

3 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *