Wedlock na srpski način

Categories ITPosted on

Filmofili se verovatno sećaju SF filma Wedlock sa čuvenim negativcem i neumornim glumcem B produkcije Rutgerom Hauerom, u kome je glavni akter “obeležen” eksplozivnom ogrlicom poveznom sa zatvoreničkim parom. Ukoliko se previše udalje aktivira se eksploziv u ogrlicama robijaškog para.

Iako je to pre 20 godina izgledalo kao daleka SF budućnost, doživesmo da se i u Srbiji primenjuje nešto slično ovome, naravno bez eksploziva ;)

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Vlade Republike Srbije Milan Obradović najavio je skoro uvođenje sistema elektronskog nadzora osoba kojima sud odredi kućni pritvor. Kao alterantivna sankcija za osuđenike do godinu dana, što će reći blaže prekršioce zakona (uslovno rečeno), rešenje bi smanjilo prenatrpanost u zatvorima, ostvarlio uštede državi i nama poreskim obveznicima,  te omogućilo veći komfor osuđenima.

Ugovor o iznajmljivanju opreme, koja podrazumeva odašiljač odnosno narukvicu i prijemnik, sklopljen je sa izraelskom kompanijom koja tim proizvodima snabdeva dve trećine sveta ovakvom vrstom opreme. Operativno-bezbednosni centar osuđenika pratiti 24 časa dnevno, a osuđenik mora imati struju i telefonsku liniju, pri čemu naknadu za te usluge mora redovno izmirivati. Biće zanimljivo videti kako će ovo izgledati u prakis.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *