VW Buba kao pokretač ekonomskog buma Zapadne Nemačke

Categories Automobili, branding, MarketingPosted on
auto kino

VW Buba u vreme nacista

Volkswagen je predstavio knjigu Auto-Kino (Auto bioskop) u Braunšvajgovom Universum-Filmtheater-u. Knjiga se bavi Volkswagen koprorativnim filmovima snimljenim između 1950. i 1960. godine i analizira, na koji način su filmovi kao što su Sinfonie eines Autos (Auto-moto simfonija, 1949.), Aus eigener Kraft (Sopstvenom snagom, 1953/54.) i Wolfsburg 221 (Volfsburg 221, 1960.) ojačali imidž Bube kao simbola i pokretačke snage iza ekonomskog buma Zapadne Nemačke.

auto kino

Ekonomski bum je zlatno doba korporativnog filma u industriji Zapadne Nemačke. Samo nekoliko godina pošto je započeta proizvodnja civilnih vozila u decembru 1945., Volkswagen GmbH je zaposlio poznate režisere, kao što su Franc Šreter i Konstantin Kalzer da naprave filmove o Volkswagen-ovom procesu proizvodnje. Edukativni i korporativni filmovi nastali ovom saradnjom su često stizali u bioskope.

„Aus eigner Kraft“ je izvanredan film koji je imao svoju zvaničnu premijeru u nekoliko bioskopa 20. Marta 1954. i postigao veliki uspeh kod publike. Film je imao turneju po bioskopima i prikazivan je kod Volkswagen dilera mesecima, kada je dostigao 200.000 gledalaca na filmskim projekcijama samo u prvoj godini.

Ovo kinematografsko remek-delo dokazuje da je Izvršni Direktor Hajnrih Nordof bio „majstor vizuelnih snimaka“, kako je naglasio filmski istoričar i teoretičar Ginter Riderer na predstavljanju njegove knjige. Fabrika i automobil su formirali tačku ukrštanja oko koje su svi Volkswagen korporativni filmovi bili stvoreni“.

Auto-Kino studija je dostupna kao knjiga sa pratećim DVD-jem koji sadrži tekst knjige i sekvence iz filma koje su komentarisane. Doktor Manfred Griger, rukovodilac korporativne istorije u Volkswagen AG kaže  da ova knjiga otvara nove prostore. eBook na DVD-ju omogućava lakše uporedno praćenje teksta i sekvenci iz filmova, što olakšava čitaocu bolje razumevanje scena.

Please follow and like us:

2 comments

  1. Hvala na svim ovim divnim tekstovima. Svakodnevnica blog mi se nalazi u rss feed readeru i redovno pratim svaki tekst. imam sami jednu zamerku. Blog citam preko telefona i od kako ste uveli ovaj popup “u istoj rubrici”, citanje mi je postalo vrlo napornojer mi pomenuti prozor zauzima vise od pola ekrana, a nemiguce ga je ukloniti. verujem da to smeta i ostalim mobilnim korisnicima. molio bih vas da resenje realizujete ikako drugacije ako je moguce. hvala.

  2. Pozdrav Nebojša i hvala za komentar, inače neki elementi na ovom blogu su eksperimentalni, ovo je sjajan feedback. Plugin je isključen i nećete više imati problema. Svako dobro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *