Vizuelna prezentacija informacija

Categories IA-UI-HCIPosted on

U jednom od prethodnih zapisa ukazao na vrlo problematično, gotovo neupotrebljivo, uputstvo za upotrebu koje dolazi uz fiskalnu kasu Ei Logic. Sticajem okolnosti ponovo se vraćam na ovu kasu i problematično uputstvo, jer sam bio primoran da se ovim problemom pozabavim u matičnoj firmi.

Imamo rok do 15.-og Juna da kase i računare stavimo u funkciju, kao i da izvršimo obuku zaposlenih koji će raditi sa ovom novom opremom. Nakon što smo ustanovili da je priloženo uputstvo nepregledno, nerazumljivo i neorganizovano (kako bi li se u njemu tek snašli operateri/kasirke?), zaključili smo da moramo da kreiramo novo uputstvo. Ovaj “izazov” je meni nekako “zapao”, te sam ga zdušno prihvatio.

Originalno uputstvo je izgleda složeno u MS Wordu, i to vrlo nevešto, na brzinu i potpuno diletantski, čisto da se ispuni forma što se može i videti u priloženom skenu. Pored mnoštva opcija i mogućnosti podešavanja i formatiranja teksta, autor se nije potrudio da organizuje dokument na pravi način, kao i da najasan način odvoji bitno od nebitnog. Takođe, konfuzna struktura rečenice često nije logična, pa se gubi osnovno značenje.

Grafičko predstavljanje informacija je katastrofalno. Auto je pored tabelarnog prikaza, kao osnove za strukturirani prikaz podataka, referencama “izvlačio” objašnjenja van tabela tako da je dodatno otežao čitljivost i praćenje toka informacija.

Zbog svega ovoga morao sam da krenem iz početka, polazeći od ciljane grupe korisnika (obične kasirke). Novo uputstvo moralo je biti napisano prostim rečima, solidno strukturirano sa jasnom grafičkom prezentacijom izloženih operacija. Pri tome, izvršio sam selekciju bitnog od nebitnog za datu ciljanu grupu korisnika, kako bi ih rasteretio nepotrebnog zbunjujućeg “šuma”. Objašnjenja pojedinih operacija vratio sam u tabelu, za razliku od originala, kako i sve bilo na jednom mestu, jasno i pregledno.

Zanima me samo,kako u Ei Informatici misle da se takmiče sa velikom konkurencijom na gustom tržištu fisklanih kasa, sa ovako lošim backup-om osnovnih proizvoda koje plasiraju?

Please follow and like us:

2 comments

  1. Svaka čast, izgleda prilično dobro i razumljivo.

    Ako imaju tržišnog smisla, mogli bi da otkupe ovaj “prevod” za sopstveni proizvod.

  2. Hvala Aleksandre, jednostavno situacija te natera da iznađeš bolje rešenje od postojećeg. Ova Ei kasa je jako loše “odrađena”. Od Ei-a smo nabavili i kasu “Colibri” koja je umnogome bolje urađena i prilagođena našim potrebama. Inače obe kase su stranog porekla, Logic je Olivetti-jeva, a Colibri bugarskog proizvođača STN.

    Kada završim celo uputstvo (odradio sam većinu) možda im i ponudim ovo rešenje. Inače, kada sam video priloženo uputstvo, momentalno sam se setio redizajna dnevnog predsedničkog izveštaja Greg-a Storey-a sa Airbag-a.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *