Uticaj globalne krize na Google AdSense prihode

Categories Google, Internet marketing, MedijiPosted on

Google dollarsGotovo svi  AdSense publisheri primećuju januarski pad AdSense prihoda, o čemu se povela reč i na WebmasterWorld forumima. Generalno na većini sajtova na kojima pratim implementiran Google AdSense program tokom januara primetan je nešto blaži pad CTR-a ali i mnogo izraženiji pad eCPM-a.

Nema  sumnje, i ovo lično iskustvo i ono WebMaster “forumaša” govori o direktno uticaju globalne krize na AdSense program. Pad CTR-a i eCPM-a u direktnoj su vezi sa smanjenjem broja oglašivača. Ista stvar se dešava i u print medijima, ovde možda i drastičnije. Kako radim u print medijima, opservacije govore u prilog smanjenja broja oglašivača i oglasa od 30% do 50% po izdanju, što je donekle i rezultata tradicionalne “januarske oseke” broja oglasa (u printu postoji ustaljeno smanjenje oglsa toom prvih meseci svake godine).

Kako prelistavam gotovo svu štampu, mislim da je najbolji lakmus stanja stvari februarski broj magazina “Grazia” koji osim koričnih, nema ama baš nijednu reklamu.

Evo prilike da sprovedemo i malu anketu kod domaćih AdSense publishera, kako stvari stoje na vapim sajtovima:

[polldaddy poll=”1353032″]

Please follow and like us:

2 comments

  1. Meni su prihodi od AdSensa pali u četvrtom kvartalu prošle godine pa mi deluje da su ti prihodi od AdSensa u Srbiji još na nestabilnim nogama i da na to ne utiče toliko globalna kriza koliko sveukupna situacija po pitanju online oglašavanja u Srbiji.

    Čini mi se čak da se u poslednje vreme situacija i popravlja u zbiru, mada i pageviews raste pa predpostavljam da je to glavni razlog.

Comments are closed.