Ušteda za lokalnu saomupravu korišćenjem WordPressa

Categories CMS, Web produkcija, WordPressPosted on

Na primeru grada City of Albert Lea iz američke države Minesota mogu da se uče sve lokalne samouprave koje žele da iskoriste Internet kao mediji za unapređenje komunikacije sa građanstvom. Iako sada većina naših lokalnih samouprava ima sopstveni web sajt, isto tako većina se ne može istom ni pohvaliti.

Drugu stranu čine troškovi i opterećenje obveznika budžeta za izradu sajta lokalne samouprave. Kao što znamo ti poslovi uglavnom "zapadnu" miljenicima nocilaca lokalne vlasti, a krajnji rezultati su najčešće sumnjivi. Setite se samo famoznog novosadskog "virtuelnog matičara" od 10 hiljada evra, iza koga i dan danas stoji nekoliko e-mail  formulara.

Da se vratimo na primer Albert Lea, umesto da utroše pedeset, sto hiljada dolara na kreiranje web sajta (pitanje je samo koliko je grad Beograd dao, odnosno njegovi građani za svoj sajt) i odgovarajućeg CMS-a, oni su unajmili lokalnog developera koji je za 720$ prilagodio WordPress za njihove potrebe. Lokalna samouprava je kontaktirala nekoliko web agencija u vezi projekta web sajta, i ponude su se kretale od 10 do 30 hiljada dolara.

Naravno web sajtovi administracije i zahtevu u pogledu funkcionalnosti web sajta mogu da budu veoma komplikovani, i da prevazilaze WP, ali WP (ili neko slično opensoure rešnje) kao CMS rešenje sasvim sigurno može da zadovolji sve lokalne samouprave na nivou opštine u Srbiji. Sam CMS je free, njegovo prilagođavanje ne mora da bude, ali je svakako jeftinije od plaćanja bilo kog drugog "komercijalnog" rešenja.

Please follow and like us:

3 comments

  1. Slažem se u potpunosti. Mislim da neka “obična” mala firma (tipa one man show), freelancer ili čak neko ko je već zaposlen u lokalnoj samoupravi može sasvim pristojno da uradi web sajt jedne lokalne samouprave. Na netu (na nekom vladinom sajtu čini mi se) postoje smernice za izradu web sajta jedne lokalne samouprave (opštine) gde je vrlo jasno precizirano šta bi trebalo da se nalazi na web sajtu. Kao da su prepisali mugućnosti nekog OS CMS-a. Recimo Joomla! se perfektno uklapa u profil…

    A odgovor na pitanje zašto se free sistemi i ne koriste, ide u off topic ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *