Udar u zid Copywriting-a

Categories Web produkcijaPosted on

Bez obzira na vaše namere planskog vođenja i upravljanja web projektima zasnovanog na preciznim rokovima, kad-tad ćete se susresti sa "uskim grlima", tj. mestima zastoja, usporenja toka projekta, pa čak u ekstremnim slučajevima, i do potpunog prekida. Ponekad su razlozi i uzroci ovih zastoja razmimoilaženja u odnosima klijent/izvršilac, ili recimo propusti u organizaciji projektnih timova, te možda pretenciozno određeni rokovi pojedinačnih operacija procesa.

Ali, osim ovih nabrojanih i mnogih sličnih, svakako se može reći da je jedan od najčešćih razloga zastoja nedostavljanje planiranih sadržaja od strane naručioca posla (kada je on preuzao na sebe kreiranje sadržaja). Sve teče glatko, od ugovaranja, preko istraživanja do planiranje i definisanja sadržaja, i onda nenadano sve stane čekajući na isporuku dogovorenhi sadržaja.

Na zapadu (često korišćena fraza za neki "vrli daleki svet", nama još uvek nedostižan), pitanjem kreiranja promotivnih sadržaja bave se tzv. copywriter-i, koji su zaduženi za potrebe TV reklama, oglasa, brošura, sajmova, pa i web sajtova, kreiraju promotivne poruke koje na adekvatan i željeni način prezentuju poslovanje određenog subjekta. Iako toga, u prvi mah, možda nismo ni svesni, copywriting je svuda oko nas, s njim se možemo svakodnevno susresti na bilbordima pored kojih prolazimo, na TV-u, radiju, u štampi, na vozilima, proizvodima, pa i u političkim kampanjama koje su sada aktuelne. Svi slogani, kojima nas ovih dana „bombarduju“ političke stranke, prošli su kroz manje-više vrlo složenu proceduru kreativnog i istovremenog racionalnog brainstorming-a različitih advertajzing agencija.

U sferi web produkcije copywriter-i i njihov udeo u projektu su jako bitan faktor ukupne uspešnosti određenog promotivog web poduhvata. Bez obzira koliko vaš deo posla kao developera i dizajnera prezentacionog dela web sajta, uspešan, ukupni rezultat umnogome zavisi od copywriting-a. Rizici su veliki, a svakako najveći ukoliko ovaj deo posla prepustite klijentu (naručiocu posla) koji nema adekvatnu kadrovsku strukturu, odnosno nema copywriter-a, a često čak ni odeljenje marketinga, što je najčešći slučaj u malim i srednjim preduzećima.

Pošto su mala i srednja preduzeća upravo tržište na koje ciljaju freelance web developeri i manji web produkcijski timovi, trebalo bi više pažnje posvetiti ovom problemu i njegovom rešavanju, kako ne bi došli u situaciju da finalni rezultat projekta bude neadekvatan i neočekivan ili da do njega (rezultata) uopšte ne dođe.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *