Tržište automobila i paradoksi

Categories AutomobiliPosted on

Iako do nas dopiru vesti o "krahu" automobilske industrije, godišnji pregledi (ovako je to bilo prošle godine) ipak prikazuju malo drugačiju, ružičastiju sliku., preciznije ružičasta je za određene auto-brendove i na određenim tržištima.

Recimo Chevrolet (GM) na evropskom tržištu samo niže rekorde; na UK tržištu Chevy je postigao rekord sa 18.372 prodatih jedinica, a isti rezultata je postignut i na evropskom tržištu sa preko 500.000 prodatih automobila.

Opel (GM) je imao blaži pad prodaje od samo 10 procenata (1.459.000 jedinica) u odnosu na 2007 na glogalnom tržištu, ali je zato uprkos krizi na istočno-evropskom tržištu dostigao nove rekorde u plasmanu. Verovali ili ne, Opel je u istočnoj Evropi (gde i mi spadamo) plasirao 257.000 automobila čime je ostvario neverovatan rast prodaje od 41%!.

Takođe, očekuje se dalje povećanje prodaje zahavaljujući novoj Opel Astri koja ćebiti lansirana ove godine i naravno modelu Opel Insignia koja je za samo mesec dana od predstavljanaj poručena od strane 44 hiljade kupaca.

Kada uzmemo u obzir ove cifre, pomalo je čudno što se Zastava okrenula Fiatu, jer GM ne samo da bi zaposlio kragujevačke radnike, već bi imali ono mnogo važnije – obezbeđeno tržište (250.000 uopšte nije mala cifra).

Ni BMW-u nije bilo loše tokom 2008. jer je prodaja ovog brenda opala samo 4% što je u ovim uslovima i više nego odlično. Opet, sa druge strane, mnogi brendovi nisu ovako dobro prošli poput SsangYonga koji je pred bankrotom, a ček je i skavana Toyota obustavila rad, pop prvi put u svojoj istoriji, na 11 dana.

Please follow and like us:

4 comments

  1. Ma političari i naši i strani malo dopumpavaju tu svetsku krizu jer je ona zgodan izgovor za sve i svašta. :)

    Ništa u Srbiji ne bi danas bilo bolje ni da u celom svetu sve cveta od biznisa, mi bi i dalje bili bez rezervi gasa i smnjičavo bismo gledali da li će evro sutra biti 95 ili 100 dinara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *