Tri boje plavo

Categories Marketing, Politika, ReklamePosted on

Završiše se gradonačelnički i ovi drugi izbori, znaju se rezultati, a iza manje-više uspešnih političkih kampanja ostali su namenski promotivni web sajtovi od kojih se, po prvi put, izdvajaju (naravno, zbog većeg značaja) oni kandidata za gradonačelnike.

Ovog puta ne bih ulazio u strategiju, postavke i koncept istih već bih se osvrnuo na kolorne šeme kao personaliti atributa kandidata i stranaka, a koje su upotrebljene u komponovanju online imidža.

I samo ovlašan, blic pogled na ove sajtove dovodi do doživljaja već viđenog u smislu velike sličnosti i dominantnosti plave boje i njenih varijacija. Plava boja, boja neba, mora, života i kao sastavna boja inkorporirana u državnu zastavu kao znamenja državnosti i nacionalnog identiteta, uzeta je kao osnovna boja oko koje su dizajnerski timovi gradili kolorne šeme ovih web sajtova.

Pored navedenog (državni simboli), plava boja je zastupljena u gotovo svim obeležjima najvećih stranaka u Srbiji. DSS koristi dve nijanse plave, grb i zastava radikali tradicionalno imaju plavu diminantnu pozadinsku boju, demokrate kombinuju plavu i žutu, grb-logo G17 je takođe plav, reformisti su plavo slovo R smestili na narandžastu pozadinu, SPS-u je dominantnija crvena ali ne nedostaje ni plava, a čak je i LSV “ofarbao” u plavo karakter L u svom akronimu.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *