“Ti nisi gedžet”

Categories InternetPosted on

Nešto je krenulo naopako u digitalnoj revoluciji na početku 21. veka, tvrdi autor Džerom Lenije polemičke knjige o Internetu “Ti nisi gedžet” (You Are Not a Gadget: A Manifesto), a prenosi današnja Politika u svom kulturnom dodatku.

Lenije u svojoj knjizi polemiše o tehnološkom paradoksu u smislu željenog tehno napretka i neočekivanih posledica koje je doneo taj napredak. 1999. godine planetarno gledano imali smo oko 500 miliona primeraka onoga  što, neprevodljivo, nazivamo gedžetima, danas takih malih i moćnih uređaja ima skoro 5 milijardi. I, iako bi smo očekivali da će oni zadovoljiti i rešiti sve naše potrebe, nasuprot ovome  – imamo parcijalan rešenja i inicirane neke sasvim nove potrebe.

Opet dolazimo na pomenuti paradoks, umesto da tehnologija služi ljudima, ljudi služe tehnologiji i vredno, gotovo pobožno, joj se klanjaju. Nadalje, “u današnje vreme interneta, jedino što ima vlasnika, što je strogo omeđeno, i gde se slivaju pare jesu oglasi, dok “generatori sadržaja”, muzičari, novinari i umetnici ostaju prikraćeni, oni su prinuđeni da polodove svog intelekta, talenta  i mašte tretiraju samo kao fragmente koji će bez naknade biti ustupljeni umu košnice“.

Ima smisla, nismo li svi postali zavisnici Google algoritma?

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *