Telenor brzi HSPA+ mobilni Internet – prvi utisci

Categories InternetPosted on

Krenuo sam sa testiranjem HSPA+ mobilne mreže nove generacije koju uvodi Telenor, i koja bi trebala da zaživi u potpunosti u Srbiji do sredine sledeće godine.

Već prvo uključenje donosi oduševljenje. Instalacija se svodi na ubacivanje USB modema E353 i jednog klika na instalaciju Telenor konekcionog softvera. Nakon toga preostaje vam samo da uživate u brzom internetu na bilo kom mestu.

Prva konekcija i standardni test brzine u pomoć SpeedTest.net servisa donosi brzinu koja je tačno 7Mbps za download i skoro 4 Mbps uploada. Test je rađen u stambenoj zgradi pored Novosadskog sajma, gde ima dosta šuma. Za ovo kratko vreme, peak-ovi brzine probijali su 10Mbps.

I pored toga, do sada nezabeležene brzine mobilnog neta. Kao što se da videti, to je 5 do 6 puta brže od prosečnog ADSL priključka u Srbiji, a prema statistikama  SpeedTest.net servisa ovaj rezultat premašuje čak 92% testiranih veza u Srbiji.

Silom prilika morao sa popodne do Bečeja, pa je to bila idealna prilika da  se na brzinu provere brzne mobilnog Interneta i usputno. Test iz centra Temerina koji je udalje oko 25 kilometara  od Novog Sada da je čak bolji rezultat od gradskog – 9 Mbps download i 1,63 Mbps u uploadu.

Prema navodima iz Telenora, novom mrežom pokrivena je Vojvodina, što testovi i pokazuju. 50 kilometara dalje u Bečeju, HSPA+ signal je takođe prisutan. Na ulazu u Bečej, čak  na periferiji (što se može videti sa donje slike) postiže se skoro 7 Mbps i 1,61 Mbps uzlazno.

Kao što možete videti, konstantna plava LED diodica na USB domenu dokazuje prisustvo HSPA+ signala i velikih brzina. Konačno, svima kojima je potreban brz Internet na terenu neće imati problema.

Please follow and like us:

4 comments

  1. Gorane, može li preko jednog modema da se “pokrije” više umreženih kompjutera, a posebno da li bi SOHO bežična mreža mogla da se napravi? Ili je za svaki kompjuter potreban poseban modem?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *