Telefonirajte iz Gmail-a

Categories Google, InternetPosted on

Google je prekjuče lansirao novi Google Voice servis koj ije integrisao u Gmail tako da korisnici direktno iz Google interfejsa mogu da pozovaju bespaltno telefonske brojeve u SAD i KAnadi, ali i sve ostale brojeve u celom svetu (sa određenim ograničenjima).

Servis je još u eksperimentalnoj fazi, pa nije dostupan svim Gmail korisnicima, ali evo selektivno je došao i do nas u Srbiji, tako da par korisnika javljam da je opcija uključena. Među “odabranima” je i moj nalog tako da sam još sinoć video novu opciju “Call phone” unuatr Chat widgeta.

Na raspolaganju svim korisnicima je početnih 10 centi, a ostali kredi se dokupljuje po sistemu pretplate. Iako je sinoć ova opcija bila omogućena, danas je nama u Srbiji onemogućen pristup plaćanju čuvenim izgovorom “da servis nije dostupan za našu zemlju”.

Ipak, i ovako ograničeno, proba pozivanja telefonskih brojeva iz Gmail je uspešna, pa tako možete pozivati domaće brojeve – fiksne i mobilne, po ceni od 9 centi za  pozive ka fiksnoj mreži i 25 centi za pozive na mobilne telefone. Evi i primera u video zapisu:

Iako su prve procene ukazivale da je ovaj Google servis konkurentno usmeren prema Skypeu, prava namera Google-a je ipak konkurencija Facebooku. Zato ovaj servis nije, za razliku od drugih, nije samostalan već integrisan u Gmail – što implicira i dalje nastojanje Googlea da na jednom mestu integriše sve servise kako bi tu zadržao korisnike. U krajnjoj instanci, da se pretpostaviti da će budući, najavljivani social servis biti izgrađen baš oko Gmail-Voice osnove.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *