Tehnologije koje vreme ne može da pregazi

Categories TechnoPosted on
IBM reklama

Od pisaće mašine do elektronskih cevi, predstavljamo vam nekoliko tehnologija za koje možda mislite da su zastarele

U tehnologiji, slično kao i u biologiji, skloni smo da proces evolucije doživljavamo na progresivan nacin, tj. kao proces koji konstantno ide napred i naviše. Kada se pojave nove nepoznate vrste ili se izume sasvim nove tehnologije, njihovi primitivni „preci“ padaju u zaborav. Kada su el. tranzistori ušli u masovnu proizvodnju i primenu, odmah se za el. vakusmske cevi govorili da su „zastarela stvar“. Ali, da li je baš tako?

Analogno tranzistorima i cevima, sličan odnos je i izmedu drevnog papira i bajtova. Ranih 80-tih, pojavom PC tehnologije, za visoko-kapacitivan medijum smatrale su se floppy diskete kapaciteta 360 kilobajta, te se tada smatralo da ce nova tehnologija doprineti ocuvanju svetskih šuma, jer ce papir kao medij postati stvar prošlosti.

ibm

Ipak, suprotno ovome, nova tehnologija je producirala još više papira. Pojavom Interneta, web surferima se pored sadržaja u elektronskom obliku nudi i da te iste sadržaje odštampa na papiru.

Slično papiru, u narednim redovima predstavljam vam tehnologije za koje se mislilo da će biti prevaziđene i zamenjene novim.

Pisaće mašine

Pojavom PC-ja i štampača, mislilo se da će se pisaće mašine moći videti samo u muzejima tehnike. Ali, nasuprot očekivanjima, samo u Americi 2002. godine kupljeno je oko 400.000 elektronskih pisaćih mašina.

Doduše kod nas su još u masovnoj uporebi analogne pisaće mašine od kojih sekretarice i daktilografi starog kova još ne mogu da se odvoje.

Svetski poznate kompanije iz ove oblasti Olympia i Olivetti i dalje prozvode klasične pisaće mašine. Prednosti: nema virusa, nema problema sa hard diskovima ili softverom, nisu potrebne baterije ili el.energija.

Pejdžeri

Iako se kod nas više nigde ne mogu videti ove spravice koje su ranih 90-tih predstavljale statusni simbol, u Svetu su još uvek u prilično masovnoj upotrebi.

Fax mašine

Sa e-mailom i skenerima mislilo se da ce fax aparati ubrzo zastareti, ali nije bilo tako. I kod nas i u Svetu ne možete zamisliti firmu (od mali od velikih) koja nema fax mašinu, a samo u Americi prošle godine prodato je 2 miliona faksova. Faks je i dalje najbrži način za slanje teksta, slika i dokumenata zabeleženih na papiru.

Mainframe računari

Za ove velike mastodonte, koji znaju da koštaju i preko milion dolara (samo hardver), mislilo se da će odumreti kao dinosaurusi kada se pojavio PC, ali to se nije desilo. Čak je u novom milenijumu proizvodnja main frame računara ponovo oživela.

Pre desetak godina, IBM-ova produkcija mainframe računara je po prvi pit uvećana od daleke 1989. godine.

Brzina, sigurnost i pouzdanost su glavni uzroci daljeg postojanja ovih mašina. IBM-ov model IBM z990 je dizajniran sa verovatnoćom od samo 1 greške u 30 godina neprekidnog rada. Zaista impresivno.

Analogni satovi

Uporedujuci sa današnjim digitalnim Ťčudimať, stari analogni satovi su patetični komadi zastarele tehnike. Današnji digitalni satovi nisu samo satovi, oni pored davanja podatka o vremenu, pružaju mnoštvo drugih informacija kao što su: temperatura, visina (merenjem razlike pritisaka), istovremeno vreme u više vremenskih zona, video-igre, MP3 muziku i još mnogo toga. Ali šta je to što digitalni satovi ne mogu da priušte svojim korisnicima – prestiž, luksuz i statusni nivo. Zato će uvek u modi ostati elegantni i često skupoceni analogni časovnici.

Matrični štampači

80-tih godna prošlog veka matrični štampaci su predstavljali revoluciju tehnike kancelarijskog i kućnog štampanja. I pored ekspresnog razvoja laserskih ink-jet štampača i njihove brzine i savršenosti, matrični štampači su ostali nezamenljivi u nekim delatnostima. Pogotovo u bankarstvu, finansijama, računovodstvu, farmaciji i drugim sličnim delatnostima, matrični štampači su osnova kancelarijskog poslovanja, odnosno svuda gde je potrebna brza, jeftina i pouzdana štampa. Zanimljivo je da su linijski matrični štampači u mogućnosti da odštampaju preko 2000 linija teksta u minuti. Epson i Okidata su najveći proizvođači kompjuterski matričnih štampača.

Radio mediji

Kraj uporebe ovog medija najavljivao se još kasnih 40-tih godina prošlog veka, kada je uzela maha TV tehnologija. Tada, i kasnije, televizija je od radija preuzela najpopilarnije emisije, a samim tim i sponzore, te je zauzela centralno mesto u svakom domu. U tim trenucima, radio je preživeo zahvaljujući svojoj portabilnosti, mali radio aprati i oni ugrađeni u automobilima obezbedili su svojim slušaocima informacije i u pokretu. Razvojem televizije, Interneta i uopšte komunikacija, radio je postao jedan od glavnih lokalnih medijia, koji sada emituje lokalne vesti, prognoze vremena i informacije o saobracaju. I pored svega, sigurno je da će radio preživeti.

Magnetne trake/kasete

Kasete sa magnenim trakama se za kućno snimanje zvuka i muzike koriste još od 60-tih godina prošlog veka; sada kasete polako posustaju u naletima CD-a i DVD-a, ali su još u igri. I dalje su dostupne kasete sa raznim širinama trake (od 6 mm do 5 cm) koje imaju svoje poštovaoce, kao što se neki ne odruču gramofona sa dijamantskim iglama.

Vakuum elektronske cevi

U svetu audiofila zadržala se još jedna tehnologija koja je čak starija i od magnetne trake. 70-tih godina prošlog veka energetski štedljivi tranzistori trebali su potpuno da zamene vakuumske elktronske cevi. Ali, tranzistori nisu zadovolji istančan sluh nekih velikana muziciranja na gitari, kao i hi-fi posvećenike. Danas je el. cevi najčešće koriste u high-end audio sistemima, kao i u vojnoj industriji gde se koriste za izgradnju sistema otpornih na snažne elektromagnetne imulse i radijaciju. Jednostavno, tranzistori su jako osetljivi na elektromagnetno zračenje.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *