Tadić – Schwarzenegger

Categories Kultura, PolitikaPosted on

Na prvi pogled, nema nekog smisla stavljati u vezu ove dve političke ličnosti. Prvi je kandidat Demokratske stranke na aktuelnim predsedničkim izborima, a drugi je guverner najbogatije države na planeti – Kalifornije. Istina je da se trenutno obojica bave politikom, ali koja još relacija egzistira između njih.

Odgovor je muzika. Bio sam okrenut leđima TV-u kada sam čuo taktove poznatog mi muzičkog dela. Setih se odmah Conan-a, velike epske priče na kojoj je odrasla jedna generacija, a ja sam se (sećam se) tiskao u gomili ispred bioskopa “Arena” kada se ovaj film prvi put pojavio kod nas (’82. ili ’83.). Film koji je Arnolda Schwarzeneggera lansirao među zvezde.

Kad, okrenem se i videh politički, angažovani TV spot predsedničkog kandidata Borisa Tadića. Na prvi pogled, slučaja relacija, ali, da li je? Moguće je da je upravo marketinška agencija, angažovana na promociji kandidata DS-a, želela da uspostavi ovu čudnu (pobedničku) relaciju.

Inače, muzika iz filma Conan, odnosno pomenutog TV spota, je delo američkog kompozitora grčkog porekla – Basila Poledourisa. Vassilis Konstantinos “Basil” Poledouris kako glasi puno ime ovog kompozitora kreirao je muziku za veoma veliki broj filmova i TV serija, a čak je komponovao i muziku za ceremoniju otvaranja olimpijskih igara u Atlanti 1996. godine. Numera koja koja čini background filma je dugačka, vrlo moćna i nekako sugestivna, a njen naziv je “Anvil of Crom“.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *