Tablet PC

Categories HardwarePosted on

tablet Tablet PC

Nova kategorija računara, koja poseduje i osobine notebook računar, i ručnog (handheld) računara, nudi ulaz preko digitalne olovke, prepoznavanje rukopisa i glasa . . .

Možemo li očekivati da 2003. godina bude godina Tablet PC-ja (tabličnog računara)? Prema grandioznom predstavljanju, potkraj prošle godine, od strane Microsoft-a i velikih hardverskih proizvođača kao što su DellAcerHP i Fujistu-Siemens, Tablet PC bi trebao da na neki način oživi posustalu kompjutersku industriju.

Napomena:
Tekst je objavljen u najnovijem (februar 2003) broju časopisa EBIT koji izlazi kao podlistak magazinaekonomist Tablet PC

Vest o tržišnom proboju Tablet PC-ja je svakako obradovala brojne tehno-geek-ove, koji su odmah pohrilili za novom vrstom PC-ja, ali sa druge strane, postavlja se pitanje svrsishodnosti i upotrebne vrednosti ovakve vrste PC-ja za korporativne korisnike, koji predstavljaju i najveće konzumente nootebook kompjutera (najsličnijih uređaja).

KARAKTERISTIKE NOVOG KONCEPTA

win tablet Tablet PCNova kategorija računara, koja poseduje i osobine notebook računar, i ručnog (handheld) računara, nudi ulaz preko digitalne olovke, prepoznavanje rukopisa i glasa, kao i bežično (trenutno, hit u svetu) povezivanje na globalnu mrežu. Većina Tablet PC modela poseduje mogućnost konvertovanja (preklapanjem) u standardni notebook PC sa ugrađenom tastaturom.

Naravno, sa novim PC konceptom ide i novi operativni sistem – MS Windows XP Tablet PC®, koji u svojoj osnovi predstavlja poznati MS Windows XP Profesional® sa nekoliko dopunskih aplikacija koje dolaze uz novi OS. Sa obzirom da osnovnu i najbitniju razliku između dosadašnjih notebook i Tablet PC-ja, a koju predstavlja TFT ekran osetljiv na dodir (tzv. touch-screen), dopunske aplikacije (MS Windows Journal®, MS Sticky Notes® i MS Input Panel®) u novom operativnom sistemu upravo služe jednostavnijem rukovanju i unosu teksta u kompjuter. Najvažnije aplikacije su MS Windows Journal® i MS Input Panel®.

Microsoft Windows Journal® je program namenjen unosu teksta pomoću olovke i digitalizaciji unetog teksta u računar. Kada pokrenete ovu aplikaciju dobijate “prazan papir”, kao kod običnih papirnih beležnica, i mogućnost da slobodno pišete (po ekranu). Prilikom snimanja dokumenta, naslov koji ste napisali se konvertuje u naziv dokumenta, a sam tekst u rukopisu se digitalizuje.

Microsoft Input Panel® za razliku od prethodne aplikacije služi takođe za unos teksta olovkom, ali u sve ostale programe koji nemaju funkciju prepoznavanja rukopisa kao npr. MS Outlook®. Znači, napišete rukom e-mail poruku unutar namenskog prostora u donjem delu ekrana i zatim se napisani tekst prepozna i prosledi MS Outlook®-u.

RAZVOJ

U vezi samog koncepta Tablet PC-ja izjasnio se i sam predsednik Microsoft-a – Bil Gejts, na promociji održanoj u Novembru prošle godine, u Njujorku: – “Ideja o Tablet PC-ju je sasvim prirodna. Granica između koncepta upotrebe PC-ja i korišćenja papira je veoma neprirodna“.

Sam koncept tabličnog PC-ja nije novi. Ideja datira čak iz 1945. godine i planova vezanih za koncept mašine Memex (opširnije na adresi: http://www.iath.virginia.edu/elab/hfl0051.html). Novi operativni sistem i njegov koncept, duguju mnogo njegovim prethodnicima koji su rad zasnivali na upotrebi olovke kakav je OS AppleNewton (opširnije na adresi:http://www.oldschool.net/newton/), ili recimo GRiDpad convertable (opširnije na adresi: http://www.pd.com/2270.html). Godinama unazad Microsoft je radio na razvoju jedne ovakve mašine, ali kako je i sam Gejts primetio, koncept tabličnog računara dolazi sa velikim zakašnjenjem.

Sa savremenim dostignućima u domenu prepoznavanja rukopisa, dužine trajanja baterija i mogućnostima bežičnog povezivanja, može se reći da (konačno) dolazi era tabličnih računara. Što se tiče opštih ekonomskih kretanja u svetu i stanja kompjuterske industrije, možda je ovo i najbolji trenutak za “dolazak” Tablet PC-ja.

PRATEĆI SOFTVER

grafigo Tablet PCKao što to obično i biva, hardverski napredak vuče i softversku industriju. Već sada su se pojavile aplikacije za novi operativni sistem. Kanadski Corel već je ponudio aplikaciju Grafigo™ koja služi za hvatanje beleški i pravljenje skica u hodu. Još jedan zanimljiv softverski proizvod je i Alias SketchBook Pro™, namenjen profesionalnim dizajnerima za skiciranje uz pomoć elektronske olovke. I jedan, i drugi proizvod se besplatno mogu skinuti sa web sajtova proizvođača.

Za korporativne korisnike firma FranklinCovey razivila je softverski paket TabletPlanner koji od tabličnog računara stvara zgodan organajzer, a tu je i proizvod Mobile Meetings namenjen održavanju konferencija i multimedijalnih prezentacija bez obzira gde se nalazite.
Još jedna zanimljiva alatka namenjana korisnicima tabličnih računara je Zinio Reader koji omogućava čitanje na ekranu popularnih magazina prilagođavajući pri tom orijentaciju teksta, tako da imate osećaj kao da čitate štampano izdanje časopisa. Iz navedenog se može videti da već sada ima dosta dostupnih aplikacija, a sigurno je da će ih biti još više.

NABAVLJATI ILI NE

Sigurno je da veliki sistemi i vladine agencije neće “reciklirati” svoje postojeće nootebook računare da bih zamenili novim tabličnim PC-jima, ali relativno niske cene (1700-2000$) svakako će učiniti tablične računare primamljivom alternativom. Nabavkom Tablet PC-ja, zbog svoje promenljive konfiguracije, kompanije dobijaju i običan nootebook (skoro svi tableti imaju klasične tastature) i prednosti tabličnog PC-ja.

Upotrebljivost Tablet-a može biti veoma velika, posebno u određenim domenima ljudskog delovanja. Recimo u zdravstvu, tablični računar može veoma dobro da posluži doktorima, za hvatanje beleški, koji tokom vizita obilaze veliki broj paceijenta. Slična situacija je i kod menadžera koji u toku radnog dana moraju da obave veliki broj poslovnih sastanaka, Tablet PC će im pomoći u efikasnijem hvatanju beleški i boljoj organizaciji dragocenog vremena.

Please follow and like us: