Struktura korisničke interakcije i navigacije unutar web browsera

Categories IA-UI-HCI, Web produkcijaPosted on

U tehničkom izveštaju (MSR-TR-2004-97) koje je pre neki dan objavila istraživačka laboratorija Microsofta, može se naslutiti pravac u kom deluje Microsoftova ekipa locirana u Kembridžu koja je zadužena za razvoj web browser tehnologije.

Vrlo zanimljivi izveštaj naslovljen sa “Designing for Web Revisitation” bavi se istraživanjem ponašanja posetilaca web lokacija u smislu ponovnog posećivanja istih stranica (revizitacija), odnosno traženja nekakve matrice u ovom ponašanju (kretanju/navigaciji). Istraživanje je zasnovano na konstataciji da velika većina posetilaca čini ponovne posete stranicama koje su već posetili u prošlosti, korišćenjem funkcija (History, Bookmarks) koje su ugrađenje u web browsere.

Upravo je i cilj ovog istraživanja iznalaženje rešenja kojim bi se ove funkcije unapredile u svrhu izlaženja u susret potrebama korisnika i većem stepenu zadovoljenja njihovih očekivanja (ključne reči: SmartNavigation, SmartBack, SessionOverview, SmartFavourites).

U pozadini ovih novih mogućnosti web browsera stoji funkcija koja parsira navigacionu istoriju kretanja korsinika kroz sajber prostor, u strukturalne elemente koji pomažu u identifikaciji matrica (šablona) hronološkog kretanja korisnika, kojom bi se podržalo habitualno (iskustveno) korišćenje Weba (putem novih funkcija pomenutih u prethodnom pasusu).

Jednu od zanimljivosti ovog izveštaja, koja može biti interesantna kako web projektantima tako i onima zaduženim za online marketing, predstavlja rezultat istraživanja (trajanje 3 nedelje, 9 ispitanika) kako korisnici obavljaju ponovne posete lokacijama (revizitaciju) kroz postojeće elemente GUI-a web browsera. Deo rezultata predstavljen je u mini-tabeli, dok ostatak možete pronaći u ovom javno dostupnom izveštaju.

Please follow and like us: