Strip više ne stanuje ovde…

Categories KulturaPosted on


Intervju koji je dao Zoran Janjetov u novom broju FHM-a, jedan od naših naistaknutijih i najagnažovanijih strip-crtača, podsetio me je na nekadašnju izuzetno jaku strip scenu i izuzetno agilno izdavaštvo u ovom segmentu, koje se nekako ugasilo sa početkom nesretnog rata na ovim prostorima i raspadom Jugoslavije.

Svaki pasioniran ljubitelj stripa sigurno se seća vremena kada su izlozi naših trafika bili načičkani stripovima, ranih žanrova i fela, iz produkcije mnogovrojnih izdavačkih kuća. Upravo taj procvat stripa osamdesetih kod nas, iznedrio je strip-velikane poput mojih sugrađana Janjetova i Baneta Kerca, ili Paheka i pančevca Zografa (alisa Saše Rakezića), koji su slavu i poštovanje stekli negde drugde, u pečalbi po kontinentu (čitaj – Francuska), SAD i Japanu.

Nama na ovim prostorima prosto neverovatno zvuči činjenica da se kvalitetni strip-albumi u Francuskoj prodaju u tiražima koji dostužu i 100.000 primeraka. Ali otkud u Francuskoj toliko interesovanje za strip? Možda baš u tome što Francuska u poslednjih 50 godina ništa nije "izvezla" iz domena kulture, osim stripa, i u tome su bar za sada najbolji (bar dok Japanci ne budu još "agresivniji").

Da, tako je u Francuskoj, a nama ovde ostaje samo da se sećamo strip-bogatsva koje smo proćerdali, a kao nezaobilazno mesto u nostalgičnim flashback-ovima preporučujem lokaciju www.stripovi.com gde kao u antikvarnici možete naići na raritetne "komade" koji su vam možda nekada mnogo značili.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *